Premier van Libanon herbenoemd

De Libanese president Emile Lahoud heeft vanochtend de tien dagen geleden onder druk van de oppositie afgetreden pro-Syrische politicus Omar Karami gevraagd een nieuwe regering te vormen.

De anti-Syrische oppositie heeft de benoeming onmiddellijk van de hand gewezen. Volgens haar is Karami niet in staat om een `regering van nationale verzoening' te leiden die de weg bereidt naar de parlementsverkiezingen die in mei plaatshebben.

De oppositie vreest dat een nieuw pro-Syrisch kabinet de verkiezingsresultaten zal manipuleren wat dan zou leiden tot continuering van de Syrische invloed in Libanon, al vertrekken in principe de Syrische troepen. Haar positie is echter verzwakt sinds de grote pro-Syrische massabetoging van dinsdag.

Karami zelf zei vanochtend op een persconferentie alleen een ,,regering van nationale redding'' te willen vormen, omdat dit de enige mogelijkheid is om ,,de moeilijkheden'' te overwinnen. Als zijn persoon daarvoor een obstakel blijkt te zijn, treedt hij onmiddellijk terug. Hij zei dat de partij die weigert tot een kabinet van nationale unie toe te treden alle verantwoordelijkheid draagt voor de resulterende problemen.

De bekendmaking van Lahoud volgde op Karami's nominatie door een meerderheid van de 128 Libanese parlementsleden, gisteravond. De president is grondwettelijk verplicht de keuze van de meerderheid van de parlementsleden te volgen.

Karami's comeback komt na de massademonstratie van dinsdag in Beiroet, waarin honderdduizenden Libanezen zich voor Syrië en tegen Amerikaanse inmenging uitspraken. De betogingen was georganiseerd door de pro-Syrische fundamentalistisch-shi'itische organisatie Hezbollah. De demonstratie stelde de eerdere betoging van de oppositie ver in de schaduw, en verzwakte daarmee de positie van Syriës tegenstanders.

Karami trad indertijd af onder zware druk van de oppositie en de Westerse buitenwereld die was losgemaakt door de moordaanslag op ex-premier Rafiq Hariri op 14 februari. De moord op Hariri werd door veel van Syriës tegenstanders toegeschreven aan Damascus, al dan niet in samenwerking met de regering-Karami. Een internationaal onderzoek naar de moord heeft nog geen resultaten opgeleverd.

In de Syrische hoofdstad Damascus was gisteren eveneens een steunbetoging voor het regime georganiseerd. Tienduizenden mensen betuigden hun trouw aan het regime van president Bashar al-Assad.