Pi-Air terug bij `zijn' NAC

Pierre van Hooijdonk keert terug bij zijn oude club NAC Breda. Met ingang van komend seizoen voetbalt de 35-jarige spits weer bij de vereniging waar hij van 1991 tot '95 onder contract stond. Van Hooijdonk kwam gisteren een eenjarig contract overeen met de clubleiding, zo maakte NAC vanmorgen bekend op de eigen website.

International Van Hooijdonk was vorig seizoen nog de gevierde man bij Fenerbahçe, maar dit jaar speelt hij een ondergeschikte rol bij de Turkse topclub. Daardoor was hij op zoek naar een nieuwe werkgever. Bovendien loopt in juli zijn contract bij Fenerbahçe af, waardoor hij transfervrij kan vertrekken.

Diverse buitenlandse club hadden belangstelling voor de kopsterke aanvaller, maar Van Hooijdonk koos voor zijn oude liefde NAC, waar zijn vriend Ton Lokhoff nu de trainer is.

Van Hooijdonk is bezig aan zijn achttiende seizoen in het betaalde voetbal. Hij begon zijn carrière bij RBC Roosendaal in 1989. Na zijn succesvolle jaren bij NAC, waar hij in 115 wedstrijden 81 doelpunten maakte, begon hij aan omzwervingen door Europa. Van Hooijdonk speelde achtereenvolgens voor Celtic, Nottingham Forest, Vitesse, Benfica, Feyenoord en ten slotte Fenerbahçe. Met Feyenoord won Pi-Air in 2002 de UEFA Cup.

Toen de spits in november geblesseerd raakte aan zijn achillespees en Fenerbahçe in de winterstop de Fransman Nicolas Anelka contracteerde, kwam de positie van de Nederlander bij de club uit Istanbul onder druk te staan. De Brabander voerde de afgelopen weken regelmatig gesprekken met NAC. Van Hooijdonk wordt maandag officieel gepresenteerd.

In samenwerking met de gemeente werkt NAC Breda aan een meldingsplicht voor personen met een stadionverbod. Daarnaast wil de clubleiding met de hulp van de plaatselijke autoriteiten omgevingsverboden kunnen instellen voor mensen, die zich ernstig hebben misdragen in en rondom het eigen stadion. ,,Doel van de maatregelen is om de probleemgroep te herkennen, te isoleren en uit te sluiten uit het stadion'', aldus algemeen directeur Theo Mommers van NAC.