Peuter krijgt te veel cyclamaat binnen

Peuters die regelmatig producten met de kunstmatige zoetstof cyclamaat te eten of te drinken krijgen, zoals light frisdranken en yoghurttoetjes, kunnen daarmee de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) tot een factor 2 overschrijden. Die waarschuwing deed de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gisteren uitgaan na een uitgebreid onderzoek.

De meeste producten (96 procent) blijven beneden de maximaal toegelaten concentraties voor kunstmatige zoetstoffen, zoals cyclamaat (E952), sacharine (E954), aspartaam (E951) en acesulfaam-k (E950). Maar kinderen tot vier jaar kunnen wel te veel cyclamaat binnenkrijgen als zij grote hoeveelheden frisdrank en toetjes met die zoetstof tot zich nemen.

De drank- en zuivelindustrie brengt steeds meer producten op de markt met kunstmatige zoetstoffen. Dit om tegemoet te komen aan de vraag naar caloriearme voedingsmiddelen. Nadeel is dat daarmee de norm voor cyclamaat bij peuters kan worden overschreden.

De VWA kondigt aan dat in januari 2006 de norm voor cyclamaat verscherpt, waardoor dit niet meer voor kan komen.

Levensmiddelen die speciaal bestemd zijn voor baby's, peuters en kleuters, zoals zuigelingenvoeding, mogen geen kunstmatige zoetstoffen bevatten. Maar peuters eten en drinken ook gewone producten, waarin wel kunstmatige zoetstoffen zitten. Als een kind twee glazen frisdrank en een glas yoghurtdrank (gezoet met cyclamaat) per dag drinkt, wordt de veiligheidsgrens voor de zoetstof cyclamaat overschreden. Het is niet bekend wat de gevolgen van deze overschrijding zijn, maar de VWA adviseert ouders om het komend jaar nog terughoudend te zijn met het geven van producten met cyclamaat aan kleine kinderen. Voor andere kunstmatige zoetstoffen zijn de normen streng genoeg en bestaat geen gevaar, schrijft de VWA.