Original Seeds

Elvis Presley, Rod Stewart en Tom Jones waren eerder onderwerp van verzamel-cd's waarop hun muzikale vorming aan de hand van de originelen van door hen gecoverde nummers uit de doeken werd gedaan. Nick Cave is in dat verband een minstens zo dankbaar artiest, want het muzikaal universum van de Australische tochtlat zou er anders uit hebben gezien zonder Leonard Cohen, Johnny Cash en de oude blueszangers die hem inspireerden.

Twee cd's met Original Seeds (naar bandnaam The Bad Seeds) beperken zich niet tot nummers die door Cave werden vertolkt, maar leggen ook de invloed bloot die nummers als Looky looky yonder van Leadbelly en Odetta's Another man done gone op zijn werk hebben gehad.

Amerikaanse folksongs van voor de Tweede Wereldoorlog vormen een rode draad, maar de samenstellers zien ook Loose van The Stooges en Je t'aime van Serge Gainsbourg als vormende factoren in de songschrijverspraktijk van Nick Cave.

De nadruk bij de eerste twee delen van Original Seeds ligt op statige, sombere nummers van waardige artiesten als Tim Rose, Scott Walker, Fred Neil en Nina Simone. Allemaal prachtige muziek, die echter nauwelijks raakt aan het feit dat Nick Cave wel degelijk beschikt over een gevoel voor humor en een liefde voor banale, luchtige popliedjes.

Schitterend door afwezigheid op dit `verzameld werk' is bijvoorbeeld Love is in the air van John Paul Young, lange tijd een eiland van luchtigheid bij Bad Seeds-concerten.

Original Seeds: Songs That Inspired Nick Cave And The Bad Seeds, Vol. 1 en 2 (Rubber Records)

    • Jan Vollaard