Om naar uit te kijken

FOTOGRAFIE

Nuclear Realities

Hoewel de Koude Oorlog al vijftien jaar ten einde is, beschikken de Verenigde Staten nog altijd over een enorm arsenaal aan nucleaire wapens, en dreigen oude nucleaire Sovjet-installaties via malafide handel te verdwijnen in het terroristische circuit. De tentoonstelling Nuclear Realities brengt het thema van nucleaire dreiging vanuit twee perspectieven onder de aandacht. Fotograaf Paul Shambroom toont zijn documentaire serie `Face to Face with the Bomb', waarvoor hij tussen 1992 en 2001 achter de schermen van de Amerikaanse nucleaire industrie mocht fotograferen. Fotograaf Michael Light lichtte uit Amerikaanse (overheids)archieven de opnamen van Amerikaanse bovengrondse kernproeven uit de periode 1945-1962. Hij presenteert zijn selectie onder de titel 100 Suns.

Nuclear Realities - Images of The Bomb. 12 maart t/m 8 mei in het Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Inl www.nederlandsfotomuseum.nl of 010-2132011.

THEATER

Cement Festival

Het theaterfestival Cement, dat zich richt op beginnende theatermakers, is dit keer neergestreken in Maastricht. Onder de vele nog onbekenden zit Jef van Gestel, die vorig jaar voor zijn afstudeerstuk Tuttefrut de Ton Lutz prijs kreeg. Het stuk gaat over de verstikkende relatie tussen een moeder en zoon. De moeder naait zwijgend, de zoon bouwt luidruchtig sculpturen van kauwgum, tuttefrut op zijn Antwerps.

16-20 maart Maastricht. Festivalcentrum: Nightlife, Kesselkade 43. Inl. 043-3510100 of www.festivalcement.nl

DANS

Conny Janssen Voor haar nieuwe voorstelling I'm Here werkt choreografe Conny Janssen samen met fotograaf Carel van Hees. Zij portretteren tien personages die een steeds veranderende grote stad trachten te ontvluchten. Op een verlaten plek zoeken ze de rust om weer mens te worden. Hier ontsluieren ze elkaars geheimen, wakkeren ze elkaars verlangens aan en proberen ze hun instincten terug te vinden.

Première 12 maart Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 27 mei. Inl 010-4529912 & www.connyjanssendanst.nl

MUZIEK

Schumann

Op 19 juli 2006 is het 150 jaar geleden dat Robert Schumann overleed, twee jaar nadat hij na een verdrinkingspoging in de Rijn was opgenomen in een gesticht. In Het Dagboek van Schumann geven het Nederlands Blazers Ensemble en de componist Otto Ketting, die bekende en onbekende Schumann-muziek bewerkte, een portret van de componist en zijn depressiviteit.

10 mrt 20u Grote Kerk Enschede res 053-4858500; 11 mrt 19u30 Oosterpoort Groningen res 050-3680368; 12 mrt 14u15 Vredenburg Utrecht res 030- 2314544; 13 mrt 14u15 res 020-6718345.

POP

Washington

Zanger Rune Simonsen heeft een stem die ijs doet smelten en dat is handig, als je je vroegste rock & rolljaren hebt doorgebracht in het hoge noorden van Noorwegen. Zijn groep met de geografisch verraderlijke naam Washington komt uit een gebied waar het maar zes maanden per jaar licht is; vandaar dat debuutalbum A New Order Rising een donker geluid laat horen dat de invloed van Radiohead, Jeff Buckley en The Doors verraadt.

10 mrt Paradiso, A'dam, 11 mrt W2, Den Bosch, 15 mrt Patronaat, Haarlem.

BEELDENDE KUNST

Overzicht

Kunsthistoricus Carel Blotkamp, hoogleraar moderne kunst aan de VU, maakte een keuze uit de collectie van het Stedelijk Museum. De 130 werken uit de periode 1874 tot 2004 worden van 11 maart t/m 12 juni getoond in een strikt chronologische volgorde.

Stedelijk Museum CS 2de en 3de etage van het Post CS-gebouw, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Inl 020-5732911.