OCW heeft zeven miljoen euro voor veiliger musea

Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) stelt 7 miljoen euro beschikbaar om structureel de veiligheid in musea te vergroten. Uit onderzoek is volgens een woordvoerder van OCW gebleken dat er snel maatregelen nodig zijn. De staatssecretaris wil daar graag aan meewerken, schrijft ze de Tweede Kamer. Van der Laan wil dat er een structureel en duurzaam veiligheidsbeleid voor rijksgesubsidieerde musea komt. Verder wil ze dat er een databank voor gestolen cultuurgoederen komt. Binnenlandse Zaken en Justitie moeten daar dan aan meewerken. Van der Laan wil verder dat lokale politie en brandweer gaan samenwerken volgens een door Instituut Collectie Nederland (ICN) ontwikkelde aanpak. De Koninklijke Bibliotheek zal een systeem opzetten om incidenten centraal te registreren. Niet-rijksmusea, archieven, bibliotheken en andere instellingen met een collectie kunnen subsidie voor veiligheidsprojecten aanvragen bij de Mondriaanstichting.