Microkrediet Rabo in steden

Rabobank komt met een kredietvorm die allochtonen sneller helpt bij de financiering van een nieuw bedrijf. De bank wil dit aanbieden in veertig steden.

,,Ik verwacht dat we in de tweede helft van dit jaar in drie steden beginnen'', zegt projectleider Carel Boers van Rabobank. Hij verwacht dat in stadsdeel Amsterdam-Zuidoost de eerste microkredieten verkrijgbaar zal zijn.

Rabobank overweegt een gunstig rentepercentage en afbetalingsregeling voor deze kredietvorm. Belangrijkste voordeel voor de nieuwe ondernemers is echter het schrappen van veel regels. Ze hoeven straks bij Rabobank geen uitgebreid ondernemingsplan in te dienen, jaarcijfers te maken en een onderpand te verschaffen.

In de voorlopige opzet geeft de gemeente dat onderpand. Voor de begeleiding van de startende ondernemers zorgen de bank en collega-ondernemers. Met het microkrediet wil Rabobank de oprichting van kleine bedrijven stimuleren. Het gaat om leningen van 5.000 tot 25.000 euro.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat het stadsbestuur niets voelt voor deze constructie. ,,We hebben al een startersfonds. Daarvoor vragen we een aantal zekerheden en daar houden we aan vast. We zijn niet van plan om te spelen met gemeenschapsgeld.'' Rabobank geeft hierop geen commentaar.

Microkrediet werkt goed in ontwikkelingslanden. De reden om dit type krediet in Nederland in te voeren is volgens Boers bijna hetzelfde: ,,Bureaucratie en ongeinteresseerdheid van banken.'' Banken geven nu vaak geen kredieten aan kleine ondernemers, omdat het om te kleine bedragen gaat. Rabobank ziet voor zichzelf een maatschappelijke taak. ,,Goede sociaal-economische groei, ook in achterstandswijken, is nodig voor de toekomst'', zegt Boers.

Directeur F. Canak van de landelijke Turkse ondernemersvereniging Annifer is positief over het plan van Rabobank. ,,Juist op dit soort bedragen zitten allochtone ondernemers te wachten. Als ze weinig geld nodig hebben, kost het nu relatief veel om ondernemingsplannen te maken en bijvoorbeeld een accountant in te schakelen.''