Massale staking teistert Frankrijk

Werknemers in het openbaar vervoer, de posterijen en het onderwijs maar ook in het bedrijfsleven, hebben vandaag in heel Frankrijk massaal het werk neergelegd. Veel scholen waren gesloten en slechts één op de vier treinen, bussen en metro's reed. De acties zijn het gevolg van een gezamenlijke oproep van verschillende bonden. Ze hadden bij toeval plaats op de dag dat een delegatie van het Olympisch Comité Parijs bezocht in het kader van de kandidatuur van de Franse hoofdstad voor de organisatie van de Spelen van 2012.

De stakingen en demonstraties hebben een `interprofessioneel' karakter, hetgeen betekent dat een breed scala van beroepsgroepen eraan meedoet. Die algemene mobilisatie houdt verband met de uiteenlopende redenen van de onvrede. Scholieren protesteren al weken tegen inmiddels op verschillende punten ingetrokken, maar wel al door de Assemblée goedgekeurde, hervormingen van het onderwijs. Het kantinepersoneel staakte op zijn beurt net als de meeste andere sectoren voor het behoud van koopkracht en van werkgelegenheid en tegen de hervorming van de 35-urige werkweek. Wetenschappers staakten opnieuw na grootscheepse acties vorig jaar tegen wat zij noemen `de oorlog tegen de intelligentie'. Van de toegezegde verhoging van de budgetten voor onderzoek en innovatie is volgens hen weinig terechtgekomen.

Bernard Thibault, algemeen secretaris van de vakbond CGT, heeft de stakingen van vandaag bij voorbaat ,,groot, zo niet zeer groot'' genoemd. De onvrede is des te groter gezien de recordwinsten van de beursgenoteerde bedrijven en de werkloosheid die desondanks de afgelopen tijd is opgelopen tot tien procent. Thibault is voorstander van de Europese grondwet. Een toenemend aantal kiezers overweegt bij het referendum van 29 mei daar tegen te stemmen, omdat zij in de concurrentie van nieuwe lidstaten en de door Europa afgedwongen liberale markteconomie de oorzaak zien van banen- en koopkrachtverlies.