Kamer wil belemmeringen wegnemen voor buitenlandse adoptie door homoparen

De Tweede Kamer wil een aantal belemmeringen in de adoptiewetgeving wegnemen waardoor het voor homoseksuele stellen makkelijker wordt om samen een kind uit het buitenland te adopteren.

Ook moet wat de Kamer betreft voor alle adopties gelden dat de huidige leeftijdsgrens om een kind te mogen adopteren (van 46 jaar) wordt geschrapt of wordt verhoogd.

PvdA, VVD en D66 willen nog voor de zomer een initiatiefwetsvoorstel indienen om deze `discriminatoire' belemmeringen in de adoptiewetgeving weg te nemen, zo bleek gisteren in de Tweede Kamer in debat met minister Donner (Justitie, CDA).

Donner toonde zich weliswaar voorstander van het schrappen van belemmeringen bij adoptie door homoparen, maar hij liet de drie partijen weten geen haast te willen maken met de wettelijke voorbereidingen ervan. Donner wees er in het debat op dat Nederland die belemmeringen weliswaar kan schrappen, maar dat de landen waar de buitenlandse adoptiekinderen vandaan komen, niet bereid zijn om medewerking te verlenen aan adoptie door homostellen.

Overigens is het in de praktijk voor homoseksuele stellen al mogelijk om kinderen uit het buitenland te adopteren indien één van de twee partners individueel een adoptieverzoek indient.

De Tweede Kamer wil ook in meerderheid dat het lesbische stellen makkelijker wordt gemaakt dat de ene partner het kind van de ander erkent. Dit speelt bij stellen waarvan de ene vrouw de biologische moeder is, bijvoorbeeld na kunstmatige inseminatie. De andere vrouw kan nu alleen via een adoptieprocedure het ouderschap krijgen, terwijl bij heterostellen de man na de geboorte van een kind automatisch het vaderschap krijgt.