Galerieselectie

Ina van Zyl

Het menselijk lichaam vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor de uit Zuid-Afrika afkomstige schilder Ina van Zyl. Ze schildert borsten, benen en vooral voeten. Eindeloze reeksen schilderijen maakte ze van gebruinde, in sierlijke muiltjes gestoken voeten. De tenen, vaak met netjes gelakte nagels, zijn zo groot afgebeeld (1 x 1 m is een gangbare maat) dat ze aan heuvellandschappen doen denken. Op haar tentoonstelling Three is a Crowd toont ze een serie nieuwe doeken.

Schilderijen van Ina van Zyl. T/m 9 april in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Diederik Gerlach

Kunstenaar Diederik Gerlach roept in zijn nieuwste schilderijen een eigenaardige sfeer op die doet denken aan Duitse kuuroorden. Het gedateerde en kunstmatige karakter van die plekken is duidelijk aan de voorstellingen af te lezen. Ook wat betreft stijl herinneren de werken aan vervlogen tijden. Een schilderij van een serveerster met glazen melk lijkt op een verkeersbureau-affiche uit de jaren '50, een ander werk brengt de alpenweides van The Sound of Music in gedachten. Gerlach exposeert met tekenaar Martin Assig.

Schilderijen van Diederik Gerlach. 13 maart t/m 10 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Dan Geesin

Dan Geesin (Londen, 1970) is beeldend kunstenaar, filmmaker en muzikant. Dit weekeinde opende zijn tentoonstelling Green, en presenteerde hij zijn nieuwe gelijknamige cd, een beeld- en geluidsproductie in de vorm van een pop-up boekje vol tekeningen. Geesins werk gaat over verlangen, ontheemd zijn en het turbulente leven. Ook de natuur – de kunstenaar groeide op in de Engelse countryside – is een belangrijk thema. Zijn tentoonstelling bij galerie De Schone Kunsten bestaat uit een theatrale setting van wandhoge tekeningen, beelden en muziek.

Green: nieuwe muziek en tekeningen van Dan Geesin. T/m 2 april in galerie De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. Do t/m za 13-17u.

United States of (un)consciousnessGalerie Atelier Herenplaats, gespecialiseerd in zogenaamde outsider-kunst, organiseert onder de titel United States of (un)consciousness een tentoonstelling met werk van zestien Amerikaanse kunstenaars. Het werk van deze New Yorkse autodidacten werd geselecteerd door dichter, muzikant en schilder Phil Smith van A Gallery wares for Art. Te zien zijn werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars als Ellie Ali, Charles Lassiter, Rosemarie Koczy, Ann Grgich en Herm Freeman.

United States of (un)consciousness. T/m 10 april in Galerie Atelier Herenplaats, Schiedamse Vest 56, Rotterdam. Dag 13-17u.

Bernard Heesen

Bloemenwinkel en galerie Brutto Gusto is omgevormd tot een bric-à-brac, Frans voor rommelwinkel. Bij binnenkomst wordt de bezoeker direct overdonderd door een groot aantal objecten: bontgekleurde serviezen, glanzend zwarte schalen, drinkglazen, kelken, arabesken en vazen. Alle spullen zijn gemaakt door Bernard Heesen, ooit opgeleid als architect maar inmiddels wereldwijd bekend als eigenzinnig glaskunstenaar. Zijn tentoonstelling noemde hij Bricobracomanie, oftewel de ziekelijke neiging om allerlei rariteiten te kopen en te verzamelen.

Bernard Heesen. T/m 10 mei Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, R'dam. Inl 010-4365935.

En verder

fotowerken van Peter Hutchinson en Gary Carsley t/m 2 apr Torch, Lauriergracht 94, A'dam; schilderijen van Peter Vos t/m 26 mrt Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; schilderijen van Yesim Akdeniz Graf t/m 2 apr Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; foto's van Johan van der Keuken t/m 9 apr Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; nieuw werk van Marc Bijl t/m 9 apr Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A'dam; schilderijen van Theo Kuijpers t/m 19 mrt Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; tekeningen van Frank van der Broeck t/m 20 mrt Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond;

collages van C.A. Wertheim t/m 31 mrt Erasmus Galerij, Complex Hoboken, Dr. Molewaterplein 50, R'dam.