Europa onbekend met herdenking van terreurslachtoffers

Europa houdt morgen, een jaar na de aanslagen in Madrid, voor de eerste keer zijn eigen dag ter herdenking van de slachtoffers van terrorisme. Maar de maatschappelijke belangstelling voor de Europese dodenherdenking is lauw.

De 11de maart is vorig jaar door de Europese Commissie en de Raad van Ministers uitgeroepen tot herdenkingsdag. De herdenking keert jaarlijks terug, maar heeft een minder officiële status dan bijvoorbeeld 9 mei (Schumandag), de dag waarop de oprichting van de Europese Gemeenschap wordt herdacht.

Dat de belangstelling gering is, blijkt bijvoorbeeld bij Spaanse slachtofferorganisaties. Ze kennen het Brusselse initiatief niet, al reageren ze positief als ze ervan horen.

Joost Lagendijk (GroenLinks), lid van het Europees Parlement waar het idee van de herdenking vandaan komt, schrijft de onbekendheid toe aan het feit dat de herdenking voor het eerst wordt gehouden. Ook noemt hij onwennigheid met het verschijnsel `Europees herdenken'. ,,We houden bij ons in het Europees Parlement regelmatig een minuut stilte'', zegt Lagendijk, ,,ook voor slachtoffers van grote ongelukken en van natuurrampen, laatst nog van de tsunami. We maken er ook wel eens grappen over, zo van: goh, moeten we alweer gaan staan?''

herdenking pagina 7