Europa geeft Antillen geld voor armoede

De Europese Commissie heeft 20 miljoen euro ter beschikking gesteld aan de Nederlandse Antillen voor projecten ter bestrijding van de armoede. Ook is er Europees geld gegeven voor aidsprojecten.

Minister-president Etienne Ys van de Nederlandse Antillen maakte de schenking van 20 miljoen gisteren bekend tijdens een persconferentie in Willemstad.

Het is de bedoeling dat dit geld wordt gebruikt voor armoedebestrijding op de vijf eilanden. Het geld mag worden besteed aan projecten die de woonomstandigheden in bestaande achterstandswijken verbeteren. Ook het aanleggen van infrastructuur voor nieuwe volksbuurten mag ermee worden betaald.

Aan het einde van de maand moeten de regering van de Nederlandse Antillen en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie een overeenkomst tekenen waarmee het geld daadwerkelijk vrij komt. Het is de negende keer dat de Antillen geld krijgen van de Europese Commissie. Dat gebeurt elke vijf jaar.

Van de afgelopen vijftien jaar is nog 26,3 miljoen euro over. Op verzoek van de Antillen is 14 miljoen daarvan gereserveerd voor het aanleggen van een afwateringsstelsel en riolering op Bonaire. Ook voor andere projecten is inmiddels financiering aangevraagd. Het totaalbedrag moet voor 2009 worden opgemaakt.

Premier Ys maakte verder bekend dat op 2 maart geld is vrijgekomen voor de bestrijding en preventie van hiv en aids op de Antillen en Aruba. Daarvoor geeft de Europese Commissie 2,9 miljoen euro. Met dat geld kunnen de Antillen en Aruba voortaan deelnemen aan het samenwerkingsverband van Caraïbische landen tegen aids. Voorlichtingscampagnes en trainingen die door dat samenwerkingsverband zijn ontwikkeld, zijn dan voortaan ook beschikbaar op de Antillen en Aruba.

Op zuidelijk Afrika na is de Caraïbische regio volgens Ys het zwaarst door aids getroffen gebied in de wereld. Van de volwassen bevolking is 2,3 procent hiv-positief, aldus cijfers van de VN.