Dialoog Belgrado, Pristina uitgesteld

Het overleg tussen de regeringen van Servië en Kosovo over het probleem van de vermisten uit de Kosovo-oorlog van 1999, dat vandaag na een onderbreking van een jaar moest worden hervat, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Volgens woordvoerders in Belgrado heeft Kosovo om het uitstel gevraagd in verband met de arrestatie van premier Ramush Haradinaj. Haradinaj werd maandag door het Joegoslavië-tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden. Hij trad af en vloog gisteren naar Nederland. Hij zit inmiddels in de Scheveningse strafgevangenis.

Het overleg tussen Belgrado en Priština over het probleem van de vermisten heeft stilgelegen sinds de anti-Servische pogrom in Kosovo die in maart van het vorig jaar plaatsvond. Bij die rellen kwamen negentien mensen om het leven, vielen meer dan negenhonderd gewonden en werden duizenden Kosovo-Serviërs uit hun woonplaatsen verdreven. Het overleg zou vandaag in Belgrado worden hervat.

Sinds de Kosovo-oorlog van 1999 worden 3129 personen vermist: 2460 Kosovo-Albanezen, 529 Kosovo-Serviërs en 203 met een andere etnische afkomst.