De VVD en de vrijheid van onderwijs

Onlangs heeft Hans Wiegel de huidige vrijheid van onderwijs krachtig verdedigd (NRC Handelsblad, 7 maart). Door fractieleider Van Aartsen en minister Verdonk werd aan deze vrijheid fors getornd. Er werd zelfs gepleit voor afschaffing van artikel 23 van de Grondwet. Ook in het recente `Liberaal Manifest' staan over de vrijheid van onderwijs de vreemdste zaken. Het blijkt dat kennis van eigen liberaal verleden bij sommige VVD'ers maar summier aanwezig is. Gelukkig heeft de heer Wiegel dit gebrek aan historische kennis in één klap weer hersteld. De onderwijspacificatie van 1917 is onder de liberale premier Cort van der Linden tot stand gekomen. Deze vrijheid is door de grote liberale staatsman mr. P.J. Oud krachtig verdedigd. De vrijheid van onderwijs, de rechtsstaat en de pacificatie in de samenleving zijn in ieder geval bij Wiegel in goede handen. Laten we hopen dat vele VVD'ers hem zullen volgen. Historisch besef en politiek leiderschap heeft dit land broodnodig.

    • W. Visscher