Dalfsen wil brandveilige hangplek

Jongeren op het platteland zoeken elkaar op in keten. De gemeente Dalfsen maakt zich zorgen over de veiligheid. ,,Er zal maar iets met een kaars gebeuren.''

Het Krot. Zo noemt de vriendengroep van de veertienjarige Jonas uit Lemelerveld het oude schuurtje naast de boerderij van zijn opa en oma. Hier zijn ze elke vrijdagavond bij elkaar, om wat te drinken, te kletsen en te dansen. ,,Het is onze eigen plek, hier komen geen ouders'', zegt Jonas. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het best goed toeven in het schuurtje. De zes vrienden – vier jongens en twee meisjes van veertien en vijftien jaar oud – hangen onderuit in tweedehands bankstellen en stoelen. Het meubilair hebben ze voor niets gekregen van ondernemers uit het dorp, net als de televisie en video. ,,We hebben het gewoon gevraagd'', glundert Marco. Zelf hebben ze de muren wit geschilderd en aangekleed met posters van zangeres Maud en tennisster Anna Kournikova. Twee vertimmerde kalverstalletjes doen dienst als bar. Barkrukken staan op de verlanglijst, evenals verwarming en isolatie. Wie naar boven kijkt, ziet tussen de hoeslakens die als plafond moeten dienen de onderkant van de dakpannen.

Het Krot dingt mee naar de titel `Keet van het Jaar', een verkiezing die door de gemeente Dalfsen is opgezet om de jongeren én hun ouders bewust te maken van de veiligheidsrisico's. De oude caravans, schaftketen en schuurtjes waarin jongeren bijeenkomen, voldoen mogelijk niet aan de eisen op het gebied van veiligheid. ,,Er zal maar iets met een kaars gebeuren'', zegt wethouder Dinie Laarman, die de cafébrand in Volendam in herinnering roept.

Concrete aanwijzingen dat het onveilig is heeft de gemeente niet, want het is lastig om in contact te komen met de keten en hun bewoners. ,,Zodra ik het woord keet laat vallen, of vraag of ze er een aantal kunnen noemen, reageren jongeren terughoudend'', zegt jongerenwerker Elsa Tigelaar. Zij schat het aantal keten in Dalfsen op dertig à veertig, maar de hoeveelheid en de samenstelling fluctueren snel. ,,Het zijn net paddestoelen. Ze ontstaan in korte tijd, maar het kan ook zo maar afgelopen zijn'', weet wethouder Laarman (CDA). Uit het feit dat ze minder hangjongeren op straat ziet, leidt ze af dat de keten in opmars zijn. ,,Ze zijn er nu zelfs al in garageboxen in het dorp.''

Om in contact te kunnen komen met de keten en hun bewoners is een ketencampagne opgezet, met de stripfiguur `Keetmans' als uithangbord. Via de mond van deze ,,naïeve superman'' probeert de gemeente de boodschap door te laten dringen. ,,Je coole keet kan wel erg hot worden'', zegt Keetmans op flyers die de afgelopen week in Dalfsen zijn verspreid. Keetmans moet jongeren uitdagen mee te doen aan de verkiezing, maar met drie aanmeldingen loopt het nog niet echt storm. ,,Het is mager'', erkent wethouder Laarman. ,,De jongeren zijn bang dat we iets bedenken om het te verbieden.''

Maar dat wil de gemeente helemaal niet, legt ze uit. Het jeugdbeleid heeft een hoge prioriteit in Dalfsen en de gemeente hecht eraan dat jongeren elkaar ontmoeten. De keten spelen daarin een grote rol. ,,Ze zijn een onderdeel van de jongerencultuur op het platteland.'' Het enige dat Dalfsen van keetjongeren verlangt, is dat ze zich bewust worden van de mogelijke risico's. De keten die zich hebben aangemeld krijgen over een maand een veiligheidscheck. Niet door een brandweerman in uniform – dat schrikt te veel af – maar door jongerenwerker Elsa Tigelaar en haar collega.

De jongens van Het Krot maken zich niet zo bezorgd over hun veiligheid. Ze doen mee aan de Keet van het jaar-verkiezing omdat ze de hoofdprijs, een dvd-speler, goed kunnen gebruiken. ,,Het is een oud gebouw, maar het staat niet op instorten'', zegt Koen. Misschien dat de hoeslakens brandgevaarlijk zijn, oppert hij met een blik op het plafond. ,,Maar als we die vervangen door planken kost het geld, en dat hebben we niet.'' Het enige risico dat de bewoners van Het Krot kunnen bedenken is de stroomvoorziening, want alle elektrische voorzieningen zijn aangesloten op één verlengsnoer. ,,We zijn bezig met een stopcontact'', meldt Marco. Opa en Oma Hoogenboom, die het voormalige eierverzamelhok aan kleinzoon Jonas en zijn vrienden beschikbaar hebben gesteld, maken zich eveneens weinig zorgen. ,,Wat kan er nou gebeuren? Het gebouw is totaal van steen'', zegt oma Hendrikje (83). Zolang de muziek niet te hard staat, en de vriendengroep niet te groot wordt, hebben zij er geen problemen mee.

Gemeenten hebben feitelijk weinig te zeggen over de keten. Zolang ze op privé-terrein staan en er geen sprake is van een illegaal café, kunnen ze er niets tegen ondernemen. ,,Er zijn ouders die niet weten dat ze aansprakelijk zijn'', zegt Laarman.

Hoewel het aantal aanmeldingen tegenvalt, heeft de ketencampagne in dat opzicht toch haar waarde al bewezen. ,,Het is in de publiciteit en er wordt volop over gepraat'', concludeert de wethouder.

    • Martin Steenbeeke