BELGIË

150 jaar Emile Verhaeren

De Belgische, in zijn tijd tot in Moskou beroemde dichter Emile Verharen (1855-1916) wordt dit jaar extra eer bewezen in het aan hem gewijde museum in zijn geboortedorp Sint-Amands aan de oever van de Schelde. Het museum belicht zijn leven en werk met beeldende kunst van zijn vrienden onder wie Khnopff, Spilliaert en Van de Velde, Mallarmé, Rilke, Zweig en Zadkine. Ook wordt aandacht besteed aan zijn – Franstalige – lofzangen op Vlaanderen in Les Flamendes en zijn vijf bundels Toute la Flandre, en aan de vooruitstrevende tijdschriften waaraan hij meewerkte, zoals La jeune Belgique.

Emile Verhaeren TegenWOORDig, Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Emile Verhaerenstraat 71, Sint-Amands (bij Gent), t/m 30 okt, za-zo 11-18u en op afspraak, na 1 juli di t/m zo 11-18u. Inl 0032 52330805 en www.emileverhaeren.be.

Made in Belgium

De expositie Made in Belgium is de tweede grote tentoonstelling in Brussel ter ere van het 175-jarige bestaan van dit land. Maar in tegenstelling tot Visionair België in het Paleis voor Schone Kunsten ontbreekt hier een echte visie. Of het moest `de geschiedenis' zijn, die per onderwerp wordt overlopen, echter zonder scherpe kantjes. Met veel geld zijn wel de prachtigste (kunst)voorwerpen van over de hele wereld aangevoerd en verdeeld over twaalf thema's, met telkens een eigen toepasselijk decor. De schilderkunst, het gevecht om de vrijheid, architectuur, mode, vormgeving, sport, het stripverhaal, de literatuur, de smaak, alles komt aan bod. Een eenheid is het helaas niet geworden.

Expo Made in Belgium, Dexia Center of Art, Schildknaapstraat 50, Brussel, t/m 15 sept Dag 10-19u (wo tot 22u). Inl 0032 22184408 en www.expo-madeinbelgium.be

En verder

Visionair België, t/m 15 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078444 & www. bozar.be; Markus Lüpertz en Louis Thévenet, t/m 17 april, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle 0032 92825123.