BEELDENDE KUNST

Filmaffiches

De tentoonstelling Blikvangers toont het resultaat van een studie naar 60 jaar filmaffiches in Nederland (1945-2005), door studenten Algemene Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis van de Vrije Universiteit. In het Exposorium van de VU tonen zij een selectie affiches uit de collectie van het Filmmuseum. Te zien zijn werken van bekende Nederlandse afficheontwerpers: Jan Bons, Jurriaan Schrofer en Gijs Kuijper. Van filmmakers als Bert Haanstra, Johan van der Keuken, Fons Rademakers, Alex van Warmerdam en Theo van Gogh worden affiches van hun meest succesvolle films tentoongesteld. Verder besteedt de expositie aandacht aan bekroonde ontwerpen van de Skrien -Afficheprijs, en aan de posters van het IFFR en het IDFA. Ter gelegenheid van Blikvangers maakte Lex Reitsma een korte film over Jan Bons, die al 10 jaar affiches voor het IDFA ontwerpt.

Blikvangers, 60 jaar filmaffiches. T/m 25 april Exposorium, De Boelelaan 1105, A'dam. Ma t/m vr 9u-22u30 za -15u30. Inl 020-5985648.