Arrestatiebevel rechter Juárez

Een rechter in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez heeft de arrestatie bevolen van de voormalige speciale onderzoeksrechter Suly Ponce. Ponce was begin jaren negentig belast met het onderzoek naar de vrouwenmoorden die in de grensstad plaatsvinden.

Sinds 1994 zijn er in Juárez zeker 400 vrouwen vermoord, onder wie de Nederlandse Hester van Nierop. De meeste slachtoffers waren jonge arbeidsters en studentes met lang donker haar. Ze werden voor hun dood gemarteld, verkracht en gewurgd. Hun lichamen werden achtergelaten in de woestijn aan de rand van de stad. Er zijn vier Mexicanen veroordeeld, maar het moorden is niet opgehouden.

Volgens rechter José Ontiveros is er voldoende bewijs dat Ponce nalatig is geweest in haar onderzoek, in het bijzonder bij het onderzoek naar 47 moorden. Er zouden te veel hiaten zijn. De Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten en mensenrechtenorganisatie Amnesty International concludeerden de afgelopen jaren regelmatig dat bewijsmateriaal verdween, dossiers leeg waren, getuigen werden gemarteld of niet gehoord en nabestaanden onjuiste informatie kregen.

Ponce vecht de arrestatie aan. Ze zegt dat ze slechts de bevelen van haar chef opvolgde en dat leemtes in het onderzoek te wijten zijn aan een chronisch personeelstekort. Ook wijst ze erop dat onder haar leiding vijf daders werden opgepakt.

Vorig jaar herfst werd 40 procent van het politiekorps van Juárez al op non-actief gesteld wegens nalatigheid en misbruik van macht. De openbaar aanklager, Jesus Torres, is eveneens aangeklaagd wegens nalatigheid. Hij werd eind vorige week gearresteerd.

In een poging het onderzoek te bespoedigen heeft de gouverneur van de staat Chihuahua deze week een commissie opgericht die toezicht gaat houden op alle onderzoeken van de federale, regionale en lokale politie. Ook zal deze commissie, die bestaat uit vijftien inwoners van Juárez en een hoge ambtenaar, de vele klachten van nabestaanden behandelen.

Deze week werd ook bekend dat er een schadevergoeding van in het totaal 2,7 miljoen dollar zal worden betaald aan de nabestaanden van de bijna 400 vermoorde vrouwen.