ABN Amro schikt voor recordbedrag

ABN Amro betaalt 278 miljoen dollar (209 miljoen euro) aan beleggers die gedupeerd zijn door de boekhoudfraude bij Worldcom. Nooit eerder schikte een Nederlands bedrijf voor zo'n groot bedrag.

De schikking is gisteren overeengekomen tussen boze beleggers en een groep internationale banken die in 2001 het Amerikaanse telecombedrijf Worldcom hielpen bij de verkoop van bedrijfsobligaties. Volgens de beleggers hadden de banken moeten weten dat Worldcom op dat moment met de cijfers knoeide. Volgende week zou een rechtszaak hierover beginnen bij de rechtbank van New York.

ABN Amro zegt met de schikking geen schuld te bekennen, maar dat het in het belang is van het bedrijf om een eind te maken aan de onzekerheden die jarenlange juridische procedures met zich meebrengen.

In 2002 ontvouwde zich bij Worldcom het grootste boekhoudschandaal uit de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis. Het concern bleek uiteindelijk 11 miljard dollar aan kosten te hebben verzwegen, een veelvoud van de boekhoudfraude bij energiebedrijf Enron. Worldcom ging net als Enron failliet en maakte een doorstart onder de naam MCI.

ABN Amro kon vanochtend niet aangeven in hoeverre de schikking gedekt wordt door een verzekering. De bank kan evenmin zeggen of de schikking tot een eenmalige verliespost leidt. ,,We gaan ons er de komende weken over buigen hoe we de schikking gaan financieren'', liet een woordvoerder vanochtend weten.

Baan Company betaalde tot nu toe de grootste schikking door een Nederlands bedrijf in de Verenigde Staten. Het softwarebedrijf betaalde in 2003 een bedrag van 32,5 miljoen dollar aan Amerikaanse beleggers die zich gedupeerd voelden door het boekhoudschandaal waardoor Baan in grote problemen kwam. Een collectieve juridische actie van Amerikaanse beleggers tegen verzekeraar Aegon werd onlangs door de rechtbank afgewezen. Er lopen in de Verenigde Staten nog diverse rechtszaken waar beleggers schadevergoeding eisen van Nederlandse bedrijven, waaronder supermarktconcern Ahold en het energieconcern Shell.

In de Worldcom-zaak schikte de Amerikaanse Citigroup eind 2004 voor 2,58 miljard dollar. Volgens het staatspensioenfonds van New York, dat de klagende beleggers in de Worldcom-zaak aanvoert, komt het totaal aantal schikkingen bij Worldcom op 3,56 miljard dollar, een record. Het fonds (brandweer, politie) heeft nog diverse claims tegen andere betrokkenen lopen. Die procedures staan los van de strafzaken tegen Worldcom.