Spitsen hopen op revanche

PSV en AS Monaco strijden vanavond voor een plaats in de kwartfinale van de Champions League. Beide clubs stonden bekend om hun wereldspitsen.

Met twee zware tassen om zijn nek stapt Javier Pedro Saviola na een besloten training voor het duel met PSV de catacomben van het Stade Louis II in Monaco binnen. De 23-jarige Argentijn is de aangewezen man om AS Monaco naar de kwartfinales van de Champions League te schieten. Ruim 24 uur voor zijn belangrijkste wedstrijd in het shirt van de Monegasken is de spanning van zijn gezicht te lezen. Coach Didier Deschamps heeft zijn selectie verboden met de pers te praten. Saviola houdt zich keurig aan de opdracht van de oud-international van Frankrijk. ,,Sorry, we mogen niets zeggen'', zegt Saviola voordat hij de spelersbus in stapt. El Conejo (het konijn) wil vandaag op het veld zijn voeten laten spreken.

Zo'n anderhalf uur later is de sfeer tijdens de training van PSV meer ontspannen. De spelers van Guus Hiddink proberen aan het einde van de oefensessie doelman Gomes te passeren met harde afstandschoten. Dan al staat vast dat Jan Vennegoor of Hesselink in de basis zal beginnen bij de club die een 1-0 voorsprong moet verdedigen. Toch hoopt de nieuwe Braziliaanse aankoop Robert de Pinho de Souza op speelminuten. ,,Spelen in de Champions League zou heel mooi zijn. Ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor'', stelt de 24-jarige spits die vorige week drie doelpunten maakte tijdens zijn debuut tegen TOP Oss. Robert hoopt na omzwervingen in de Braziliaanse, Russische en Mexicaanse competitie bij PSV rust te vinden. Net als Saviola, die afgelopen zomer op huurbasis overkwam uit Barcelona, is hij uit op sportieve revanche. Saviola hoopt in de voetsporen van Fernando Morientes te treden die Monaco vorig jaar in de finale van de Champions League loodste.

In een sportcafé onder het paleis van Monte Carlo hangen shirts van aanvallers als Bierhoff, Klinsmann, Trezeguet, Henry, Prso en Morientes. Het tricot van de huidige nummer negen Saviola hangt er inmiddels ook. Hij maakte hij zich met treffers tegen Deportivo La Coruña en Liverpool populair bij de aanhang van AS Monaco. Toch staat de oud-speler van River Plate dit seizoen nog in de schaduw van zijn collega Mohamed Kallon. De donkere spits uit Sierra Leone wist in de Franse competitie al elf keer wist te scoren. En naast Saviola en Kallon concurreren verder aanvallers als Ernesto Chevantón (Uruguay) en Shabani Nonda (Congo) om een plaats in de basisformatie.

Ook bij PSV strijden drie spitsen op dit moment om de plek die Mateja Kezman achterliet. Vanaf het begin van het seizoen heeft Hiddink geroepen dat hij het liefst een topaanvaller naar Eindhoven zou halen die in het rijtje Romario, Ronaldo en Van Nistelrooy zou passen. Maar na mislukte onderhandelingen met de Argentijn Carlos Tevez en de Braziliaan Robinho kreeg Vennegoor of Hesselink de voorkeur. Gerald Sibon mocht slechts af en toe als invaller het veld in. Nu Robert in de winterstop van het Mexicaanse Atlas naar PSV is gekomen, lijkt de tijd van Sibon voorbij.

Robert begint zijn draai te vinden. Hiddink laat hem dagelijks op de training weten dat hij verwacht dat een aanvaller veel werk verzet. ,,In het begin was het allemaal nog een beetje te afwachtend, maar Robert gaat steeds beter begrijpen dat hij bij balverlies de verdediging onder druk moet zetten. Die manier van spelen heeft Kezman groot gemaakt.''

Robert zegt er zelf alles aan te willen doen om te slagen in Eindhoven. ,,Ik moet hier veel harder werken dan in Brazilië of Mexico. Het voetbal is veel dynamischer in Nederland. Ik vind het fantastisch dat ik bij de voormalige club van mijn idolen Romario en Ronaldo mag spelen'', stelt Robert vlak voor het treffen tegen AS Monaco. Stiekem hoopt hij op vanavond een duel met Saviola. ,,Brazilië tegen Argentinië. Een echte klassieker. En dan winst voor de Brazilianen. Dat zou toch prachtig zijn.''

    • Koen Greven