Sabayon met rode grapefruit

Sabayon is de Franse naam van het oorspronkelijke Italiaans nagerecht zabaglione of zabaione, dat wordt gemaakt met eieren, suiker en zoete marsala. Sabayon wordt gemaakt met Franse dessertwijn. Je kunt overigens ook andere zoete alcoholische dranken gebruiken, zoals madeira en port. Ik heb mij laten vertellen dat de Italiaanse mama 's morgens vroeg haar zoontje voordat hij naar school gaat verwent met een heerlijk hapje van haar versgemaakte zabaglione. Van Sophia Loren mag je dit lekkere hapje met een beetje kaneelpoeder bestrooien. Bereiding van deze fris-zoete Franse variatie: maak eerst de grapefruits schoon. Verwijder de dikke schil en snijd met een scherp mesjes de partjes tussen de vliezen uit. Probeer de partjes heel te houden en vang het sap op. Pitten worden uiteraard weggegooid. Schep de grapefruitparten met het sap in één schaal of verdeel ze over 4 éénpersoons schaaltjes. Doe de eidooiers en de suiker in een glazen kom. Klop in ongeveer 8 minuten met behulp van een garde of mixer de eidooiers en de suiker tot een schuimige lichtgele massa. Zet de kom op een pan waarin een bodem water aan de kook is gebracht. De bodem van de kom mag het zacht kokende water niet raken. Aan de lichtgele massa wordt nu bij kleine beetjes tegelijk de wijn toegevoegd. Gebruik de garde of de mixer om de wijn au bain marie door het eimengsel te kloppen. Blijf kloppen. Na ongeveer 8-10 minuten is het mengsel luchtig en schuimig, lichtgebonden en in volume toegenomen. Schep deze sabayon op de grapefruitparten. Zet de schaal of schaaltjes heel even onder de ovengril. Zodra er op de sabayon enkele kleine lichtbruine vlekjes te zien zijn, is het nagerecht klaar. Eet meteen op. Drink bij deze sabayon een glaasje van de gekoelde wijn die in het recept is gebruikt.

Morgen: zeebaars

    • Anne Scheepmaker