Piloot wordt voorzitter

René de Groot (35) gaat als president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) de komende jaren de belangen van de Nederlandse piloten behartigen. Zijn eerste doelstelling staat al vast: de vereniging daadkrachtiger en zichtbaarder maken. De Groot is gezagvoerder op een Boeing 737 bij de KLM. Door het VNV-voorzitterschap worden zijn aantal vlieguren gehalveerd. ,,Ik hoop de verzakelijking bij de luchtvaartmaatschappijen een halt te kunnen toeroepen'', zegt hij. ,,Het besturen van de maatschappijen is mijns inziens niet alleen een boekhoudkundige aangelegenheid, al erken ik dat winst maken belangrijk is voor een bedrijf.'' De vliegers zijn volgens hem altijd bijzonder loyaal geweest aan de luchtvaartmaatschappijen. En dat knelt een beetje. ,,Zeker in de luchtvaart is veiligheid bijzonder belangrijk. Wanneer de bezuinigingen volgens de raad van bestuur 10 procent moeten bedragen, is een haalbaarheidstoets noodzakelijk. Maar met zo'n toets komen de belangen van de piloten direct in gevaar. Dan is het aan de VNV om de stem te verheffen en op te komen voor de belangen van haar leden.''

Personalia@nrc.nl

    • Gert-Jan Wondergem