Kans Grunberg op grote Ierse prijs

Arnon Grunberg is met zijn roman Phantom Pain (`Fantoompijn') genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award. Deze prijs van 100.000 euro wordt jaarlijks uitgereikt door de gemeente Dublin. Alle romans die in het Engels zijn geschreven of vertaald komen in aanmerking .

Grunberg is één van de tien schrijvers op de shortlist die is samengesteld door openbare bibliotheken in 51 landen. Hij is genomineerd door vier bibliotheken uit Nederland. De prijs is de grootste literaire prijs voor een boek. Alleen sommige oeuvreprijzen hebben een hoger prijsgeld. Een internationale jury maakt op 15 juni de winnaar bekend.

De andere genomineerden zijn Lars Saabye Christensen (The Half Brother, Noorwegen), Diane Awerbuck (Gardening at Night, Zuid-Afrika), Damon Galgut (The Good Doctor, Tsjechië), Douglas Glover (Elle, Canada), Shirley Hazzard (The Great Fire, VS), Christoph Hein (Willenbrock, Duitsland), Frances Itani's (Deafening, Canada), Edward P. Jones (The Known World, VS), Jonathan Lethem (The Fortress of Solitude, VS). Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun met zijn roman This Blinding Absence of Light, over concentratiekampen in de woestijn.