Järvi chef-dirigent Residentie Orkest (Gerectificeerd)

De Est Neeme Järvi (67) wordt per 1 september 2006 de nieuwe chef-dirigent van het Residentie Orkest in Den Haag. Hij volgt Jaap van Zweden op die als `honorair gastdirigent' vier weken per seizoen met het orkest blijft samenwerken.

De benoeming van Järvi, die zocht naar een eigen orkest in Europa, is binnen een maand tot stand gekomen. Hij leidt komend seizoen het Residentie Orkest in acht concerten, daarna zal hij acht weken per seizoen en op tournees het orkest begeleiden. Zijn contract loopt tot en met 2008/09.

Volgens orkestdirecteur Ton Brandenpast Järvi perfect bij het orkest. ,,Hij wil zich vooral toeleggen op het grote romantische repertoire, maar heeft ook oog voor minder bekende werken. Wij zochten bewust een wat oudere dirigent van naam, faam en statuur.''

Järvi profileert zichf als een ouderwetse dirigent, die de symfonieën van Mozart het liefst hoort door een groot orkest. Järvi studeerde – net als Gergjev, Jansons en Kreizberg aan het Conservatorium in St. Petersburg bij Moesin. Hij leidde zo'n 70 verschillende orkesten en nam 400 platen en cd's op. Järvi maakte vooral naam in twee lange chef-dirigentschappen bij het Gothenburg Symphony Orchestra (1982-2003) en het Detroit Symphony Orchestra (1990-2005).

Rectificatie

De orkestdirecteur van het Residentie Orkest heet Ton Brandenburg. Zijn naam stond verkeerd in het bericht Järvi chef-dirigent Residentie Orkest (9 maart, pagina 9).