Jamie Foxx

De nieuwe Denzel Washington wordt hij wel genoemd. Jamie Foxx won vorige week een Oscar voor zijn vertolking van zanger Ray Charles in `Ray'.

Jamie Foxx wordt er een voor de filmquizzen. Vraag één: wat is zijn echte naam? Antwoord: Eric Morlon Bishop. Hij koos zijn androgyn klinkende artiestennaam, toen hij ontdekte dat vrouwen voorrang hadden bij de `open microfoon'-avonden van de plaatselijke comedy club. Wat Saturday Night Live was voor veel witte komieken van zijn generatie, was de tv-serie In Living Colour voor hem: speeltuin en laboratorium. Maar de eerste liefde van de op 13 december 1967 in Terrell, Texas geboren acteur is muziek. Hij volgde een klassieke piano-opleiding aan de New Yorkse Juilliard School. Dat maakt het antwoord op vraag twee eenvoudig: Ja, inderdaad Foxx speelt zelf piano in de Ray Charles-biopic Ray, waarvoor hij vorige week een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol ontving. Dat was (vraag drie) in het jaar dat een recordaantal van vijf gekleurde acteurs en actrices zes nominaties op z'n naam mocht schrijven. Waarvan Foxx (vraag vier) ook nog eentje voor zijn Tom Cruise van het scherm spelende bijrol als taxichauffeur in Collateral. Die Academy Award (vraag vijf) ging nu naar Morgan Freeman, waarmee beide zwarte acteurs (vraag zes) het succes evenaarden van Denzel Washington en Halle Berry in 2002, toen voor het eerst twee zwarte acteurs er met twee acteer-Oscars vandoor gingen.

Jamie Foxx wordt er eentje voor de eeuwigheid. Want al die feitjes en statistieken betekenen helemaal niets in het licht van zijn hypnotiserende aanwezigheid voor de camera. De eerste die dat goed zag was Michael Mann, die begreep dat je voor een film als Collateral, die zich vooral in een taxi afspeelt, acteurs moest hebben die de toeschouwer beurtelings claustrofobie en pleinvrees moesten toespiegelen.

Dat maakt Jamie Foxx (ok, vraag zeven) een van die acteurs die pas na zijn 35ste doorbrak, ondanks eerdere rollen onder regie van bijvoorbeeld Oliver Stone (Any Given Sunday, 1999) of naast Will Smith in Michael Manns Ali (2001).

In een interview met The Guardian concludeerde de interviewer dat er twee manieren zijn waarop Foxx zichzelf omschrijft: als atleet (het is ook wat om met ooglid-protheses gedurende de opnamen 14 uur per dag virtueel blind te zijn) en als Messias: ,,Ik moest deze rol voor een reden spelen.''

Welke? Daar geven messiassen nooit antwoord op. Al zit er misschien wel een hint in zijn andere favoriete vergelijking: Als Eric Bishop Clark Kent is, dan is Jamie Foxx Superman. Eric Bishop was degene die toonladders studeerde en zijn middelbareschoolklas vermaakte met moppen als ze hun werk afhadden. Eric Bishop is degene die zijn Amerikaanse droom met hard werken heeft bereikt. Op zijn website www.foxxstarhunt.com biedt Foxx andere aspirant-sterren de gelegenheid hun droom ook te verwezenlijken. Aankomende acteurs en actrices kunnen hun showreel aan Foxx opsturen die deze dan op het internet uitzendt. Tegen betaling. Het blijft een Amerikáánse droom.

    • Dana Linssen