Italië: lezing VS schietpartij fout

Er komt een gezamenlijk Amerikaans-Italiaans onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de dood van de Italiaanse geheim agent Nicola Calipari door Amerikaanse kogels. De commandant van de internationale troepenmacht in Irak, generaal Casey, heeft dat aangekondigd.

Gisteren zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini in het Italiaanse parlement dat zijn land en de VS van mening verschillen over de toedracht van schietpartij. Fini sluit weliswaar uit dat de Amerikaanse soldaten expres hebben geschoten op de wagen, waarmee geheimagent Calipari de door hem bevrijde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena in veiligheid probeerde te brengen. Maar op een zestal punten lopen de Italiaanse en de Amerikaanse versies uiteen.

Volgens Italië waren de Amerikanen ,,voldoende'' geïnformeerd over de activiteiten van Calipari. De Amerikanen zeggen dat dit nog moet worden onderzocht en generaal Casey zei ,,niet persoonlijk te zijn geïnformeerd''.

Volgens de Italianen reed de wagen vlak voor hij beschoten werd niet harder dan veertig kilometer per uur. De Amerikanen spreken ,,van een hoge snelheid, minstens tachtig kilometer per uur''. Volgens de Italianen is er tien tot vijftien seconden met automatische wapens geschoten. De Amerikanen spreken van minder dan een dozijn kogels. De Amerikanen zeggen dat de auto eerst is gewaarschuwd met een lichtbundel. De journaliste Sgrena en de Italiaanse agent die de wagen bestuurde ontkennen dat. Verder beweren de VS dat de soldaten op de motor van de auto hebben geschoten om deze te stoppen. Een eerste analyse van het autowrak wijst er volgens de Italianen op dat de voorkant van de auto nog intact is.

Het Amerikaans-Italiaanse onderzoek duurt drie tot vier weken.