Inruilactie spelletjes

Platenwinkelketen Free Record Shop is een actie begonnen waarbij klanten gebruikte computerspelletjes kunnen inleveren in ruil voor korting of een contant geldbedrag. Ingeruilde spelletjes worden door Free Record Shop voor een lagere prijs weer verkocht.

Voor computergames van nog geen half jaar oud ontvangt de klant 15 euro of hij krijgt 20 euro korting bij aankoop van een nieuw spelletje. Is het spelletje ouder, dan kan de klant kiezen tussen een korting van 10 euro of contante betaling van 7,50 euro.

Marketingmanager Roland van Geest van de winkelketen licht desgevraagd toe dat de inruilactie geïnspireerd is op de groeiende markt van tweedehands computerspelletjes in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. ,,Daar worden oude en nieuwe games al jarenlang succesvol naast elkaar verkocht.''

Vier Free Record Shops draaien al enige weken proef. Volgens de verkoper van het filiaal aan het einde van de Amsterdamse Kalverstraat ,,begint het nu een beetje te lopen''. Er liggen acht tweedehands games naast de nieuwe computerspelletjes. De nieuwere ingeruilde spelletjes worden vervolgens voor 35 euro verkocht. De normale prijs van een computerspel ligt rond de 69 euro. Oudere spelletjes liggen voor 15 euro in de rekken.

De platenwinkelketen schat dat er sinds de introductie in 2001 van de nieuwe generatie spelcomputers van Sony, Nintendo en X-box ongeveer 12 miljoen computerspelletjes in omloop zijn. Vorig jaar zijn er in Nederland 3,7 miljoen games verkocht.