Hiv-dragers kunnen zich verzekeren

Een deel van de dragers van het aids-virus kan vanaf nu een levensverzekering afsluiten. Tot nu toe werden hiv-geïnfecteerden niet als verzekerde geaccepteerd.

Dat heeft het Verbond van Verzekeraars vandaag bekendgemaakt. Volgens het verbond is Nederland het eerste land ter wereld waar een commerciële en betaalbare levensverzekering voor deze groep bestaat.

Alleen geïnfecteerden die een succesvolle combinatietherapie ondergaan, geen medische complicaties hebben en nooit intraveneuze drugs hebben gebruikt, komen in aanmerking. In totaal zijn dit tussen de 1.500 en 2.500 mensen. Er zijn zo'n 10.000 dragers van hiv in Nederland, en naar schatting nog eens 10.000 die nog niet zijn getest. In elk geval de zes grootste aanbieders van levensverzekeringen, waaronder Interpolis, Achmea en Nationale Nederlanden, doen mee. Bijvoorbeeld het kopen van een huis, waarvoor vaak een levensverzekering is vereist, komt hiermee binnen het bereik van hiv-dragers.

Door de succesvolle combinatietherapie HAART is de levensverwachting van hiv-geïnfecteerden steeds hoger geworden. Volgens de directeur van de Hiv Vereniging, Robert Witlox, is de sterftekans van een hiv-geïnfecteerde die deze therapie ondergaat twee tot drie keer zo hoog als gemiddeld. De premie voor een levensverzekering wordt dan ook twee tot drie keer zo hoog. Een gezond iemand betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering van 200.000 euro met een looptijd van twintig jaar een premie van zo'n 35 euro per maand, vertelt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Voor iemand met hiv wordt dit 70 tot 100 euro.

,,Voor het maatschappelijk functioneren van mensen met hiv is dit heel belangrijk'', zegt Witlox. Hij ziet deze stap van de verzekeraars als een signaal naar de buitenwereld dat hiv-geïnfecteerden een normaal leven kunnen leiden. Hij hoopt dat het de maatschappelijke acceptatie van hiv-dragers, bijvoorbeeld door werkgevers, zal vergroten.

De verzekeraars onderzochten al sinds 1996 de mogelijkheden om hiv-geïnfecteerden te verzekeren, vertelt medisch adviseur Robert Kneepkens van Interpolis. Nu er `harde cijfers' zijn over de levensverwachting van hiv-dragers, kunnen de verzekeraars dit doen, vertelt hij.