Harde saneerder nieuwe topman BA

De nieuwe topman van British Airways wordt Willie Walsh, tot voor kort de hoogste baas van de nationale Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus. Walsh volgt dit najaar de Australiër Rod Eddington op, die BA de afgelopen vijf jaar door een moeilijke periode loodste.

De nieuwe chef van British Airways, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa, vestigde zijn naam vooral door de agressieve wijze waarop hij bezuinigingen doorvoerde bij Aer Lingus. Zo halveerde hij het personeelsbestand. Het bedrijf groeide daardoor uit van een blok aan het been voor de Ierse regering tot een winstpost.

Walsh (43) begon zijn loopbaan bij de Ierse maatschappij al op 17-jarige leeftijd als leerling-piloot. Kort na de terroristische aanvallen van 11 september 2001 op New York en Washington, die een zeer moeilijke periode inluidden voor de internationale luchtvaart, trad hij aan als topman. Vorig najaar nam hij echter ontslag uit protest tegen de traagheid waarmee de Ierse regering de privatisering van Aer Lingus doorvoerde.

Eddington heeft steeds verklaard dat BA een winstmarge van zeker 10 procent nodig heeft. Naar verwachting zal zijn opvolger Walsh dit alleen kunnen verwezenlijken met gebruikmaking van zijn specialisme: meedogenloos bezuinigen.