Een nieuwe Einstein

In een tijd dat de geschiedenis de boventoon voert, verschijnen maar liefst twee bladen die een blik in de toekomst werpen.

De nieuwe Sanoma-uitgave Future guide laat drie futurologen aan het woord over het jaar 2015. Dan verdienen we in een paar minuten genoeg om te voorzien in onze dagelijkse levensbehoeften. Dat voorspelt Paul Ostendorf, voormalig onderzoeker bij CapGemini.

Demografisch adviseur Adjiedj Bakas stelt in hetzelfde blad dat ,,we blijven zitten met een land vol allochtone, slecht opgeleide bejaarden''. In 2015 is hier ,,de islam veruit de grootste godsdienst'', wat leidt tot een klassenmaatschappij met een harde vorm van kapitalisme. Fundamentalisme krijgt vaste voet aan de grond, dus moeten we wennen aan ,,hier en daar een bommetje''. De rijke, goed opgeleide babyboomers zijn dan naar ,,de zon en comfort in een moslimvrij gebied'' vertrokken. Wie controleert over tien jaar of deze voorspellingen zijn uitgekomen?

Voor het overige biedt Future guide veel Titulaer-achtige informatie, met huizen-van-de-toekomst en weetjes als: Wat gebeurt er als je de koelkast, badkamerspiegel en wasmachine op internet aansluit? Tussen de vele advertenties voor de nieuwste elektronische snufjes wordt de lezer bijgepraat over wat er allemaal kan. De vraag of dat ook allemaal moet, wordt niet gesteld, want dan ondergraaf je als toekomstblad je bestaansrecht.

Na National Geographic heeft nu ook Scientific American een Nederlandse editie. Hierin staat volgens de redactie het beste uit het Amerikaanse moederblad, maar ook wordt geput uit edities die elders worden uitgegeven. Zo bevat het eerste nummer een interessante bijdrage uit de Duitse National Geographic over de wijze waarop Albert Einstein en zijn relativiteitstheorie gedurende het interbellum onderwerp werden van een nazistische hetze.

In een prettig gesprek stelt fysicus Gerard 't Hooft, die in 1999 met Martin Veltman de Nobelprijs won, dat de natuur ,,in wezen niets anders is dan een grote, informatieverwerkende machine''. Uiteindelijk begrijpen we de natuur ,,niet alleen op heel kleine schaal niet goed, maar óók niet op een schaal van een meter, tien meter of honderdduizend lichtjaren''. Daarom is het volgens 't Hooft tijd voor `een nieuwe Einstein'.

In beide bladen wordt de auto van de toekomst belicht. Ostendorp meent in Future guide dat die over 15 jaar is uitgerust met brandstofcellen. Het is volgens onderzoek van Scientific American echter zeer de vraag of tegen die tijd praktische problemen zijn opgelost omtrent opslag en distributie van waterstof en de constructie en productiekosten van zo'n auto.

Somber perspectief voor een technologie waarin de auto-industrie inmiddels zo'n honderd miljard dollar heeft geïnvesteerd. Columnist Maarten van Rossem beweert in Scientific American onomwonden: ,,Gegeven de dieseltechnologie die nu al voorhanden is, is de brandstofcel een overbodige technologie.''

Future guide gelooft amechtig in het nieuwe, waar de Nederlandse Scientific American rijker en informatiever is en kritisch volgt.

Future guide, eenmalig, €4,95

Scientific American, tweemaandelijks, €3,90

    • Tom Rooduijn