Dol op Britney Spears maar niet op VS

In Beiroet gaven gisteren honderdduizenden Libanezen gehoor aan een oproep van Hezbollah om voor Syrië en tegen de Verenigde Staten te betogen. `Libanon is geen Oekraïne!'

Wie dacht dat Libanon op het punt staat om het pad van de pro-westerse revoluties van Georgië en Oekraïne te volgen, kwam gisteren van een koude kermis thuis. ,,Libanon is geen Oekraïne!'', bulderde sjeik Hassan Nasrallah, leider van de fundamentalistisch-shi'itische verzetsbeweging Hezbollah gisteren tegen een menigte van circa een half miljoen pro-Syrische betogers in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Ruim drie weken nadat een golf van anti-Syrisch protest was ontketend door de aan Syrië toegeschreven aanslag op ex-premier Rafiq Hariri, lieten de aanhangers van Syrië in Libanon hun spierballen rollen. Hun demonstratie op het Riad-Solhplein in het centrum van Beiroet deed de protesten van de Libanese oppositie van de afgelopen weken verbleken. De leus `Syrië Eruit!', hét motto van de tienduizenden voorvechters van de `cederrevolutie', werd beantwoord door honderdduizenden Libanezen met posters van de Syrische president Bashar al-Assad en Syrische en Libanese vlaggen.

,,De Verenigde Staten staren zich blind op een minderheid van de Libanese bevolking'', zegt student Basel Shebbny (22) tijdens de demonstratie. Hij draagt een groot bord bij zich met de tekst: `Nee tegen Amerikaanse interventie'. Volgens Shebbny, student economie, laat de Libanese oppositie zich misbruiken door de Verenigde Staten, die democratie willen verspreiden in het Midden-Oosten maar alleen spreken met het pro-westerse kamp in Libanon.

,,Als democratie de wil van de meerderheid is, dan zeg ik: kijk hier. Wij zijn de meerderheid in Libanon'', zegt sjeik Nasrallah later door de tientallen luidsprekers. ,,Wij willen vandaag laten zien dat wij een andere mening hebben dan de oppositie'', zegt student Shebbny ten overvloede.

Om hem heen staan honderdduizenden, in hoofddoeken, maar ook in strakke topjes. Er zijn baarden én gelcoupes. Hezbollah-leden, christelijk maronitische fracties en groepen druzen, ze lopen allemaal door elkaar. De ontelbare `shebab', jongeren, klimmen in bomen, op verkeersborden en op elkaar. Ze zijn uit alle hoeken van Libanon gekomen, vervoerd in bussen van verschillende politieke partijen. Zelfs sjeik Nasrallah heeft zich in het centrum van Beiroet gewaagd. Normaal reist hij niet uit vrees voor aanslagen op zijn leven.

Te midden van de betogingen regent het beschuldigingen van vals spel over en weer. Eerst beschuldigden de pro-Syriërs de anti-Syrische demonstranten op het naburige Plein van de Martelaren van het aannemen van steekpenningen van Amerika en Israël. Vandaag zei een van de anti-Syrische oppositiewoordvoerders dat de honderdduizenden demonstranten van gisteren allemaal uit Syrië waren aangevoerd. Volgens de woordvoerder van de in 1990 naar Frankrijk gevluchte Libanese generaal Michel Aoun – die indertijd zelf een massaal gesteunde campagne tegen Syrië aanvoerde – was de bijeenkomst een ,,staatsdemonstratie zoals die ook in het Irak van Saddam Hussein plaatshad''. Oppositielid Fares Soueid zei dat de demonstratie een laatste vaarwel aan Syrië was, dat nog deze maand zijn circa 14.000 militairen in Libanon naar de oostgrens terugtrekt. ,,Ze proberen de moed erin te houden, maar ze weten wat de internationale gemeenschap wil.'' De meeste oppositieleiders zijn op dit moment overigens in Europa op pr-reizen.

De tweedeling in Libanon wordt intussen steeds dieper en dat blijkt ook tijdens de demonstratie. ,,Zijn wij, deze honderdduizenden, niet meer dan marionetten? Zijn dit allemaal collaborateurs met de Libanese en Syrische veiligheidsdienst?'' vraagt Nasrallah retorisch aan de menigte. ,,Het is een schande om over landgenoten te spreken op een beschuldigende en beledigende toon.''

De meeste demonstranten zijn boos over het gedrag van de oppositie. ,,Wij hebben een hekel aan de Verenigde Staten'', zegt Amina Rammal (19). ,,Maar ik ben dol op Eminem en Britney Spears'', voegt ze er snel aan toe. ,,De oppositie is maar met een paar honderd, wij zijn met een miljoen. Maar ze doen alsof we niet bestaan'', zegt ze. ,,Zij willen niet dat Syrië hier is, wij willen geen bemoeienis van de Verenigde Staten.''

Vandaag praat de pro-Syrische president Emile Lahoud verder over een nieuwe regering in plaats van het opgestapte kabinet van premier Karami. De oppositie heeft keiharde eisen neergelegd voor haar medewerking, maar haar positie is door het massaprotest van gisteren verzwakt. De eis dat de hele Libanese geheime dienst wegens banden met Syrië opstapt, is in een heel ander daglicht komen te staan.

Oppositieleider Walid Jumblatt zei gisteren in Duitsland te hopen dat Hezbollah zich bij de oppositie zou aansluiten. Hezbollahleider Nasrallah vertelt de menigte juist dat een eenheidsregering zinloos is. ,,Juist op dit moment hebben we leiderschap nodig. Als de oppositie niet mee wil doen, dan maar zonder de oppositie.'' De menigte is het met hem eens: ,,Jumblatt, je bent niet meer dan de zool van een schoen'', schreeuwt ze, een zware belediging in het Midden-Oosten.

Arab (30), een Syrische gastarbeider die zijn echte naam niet wil geven, staat met een grote poster van zijn president tussen de menigte. De afgelopen weken zijn tienduizenden Syrische gastarbeiders uit Libanon gevlucht nadat sommigen waren bedreigd en in elkaar waren geslagen door Libanezen uit woede over de moord op Hariri.

Vandaag is Arab in opperbeste stemming. ,,Al die verhalen over geweld zijn overdreven. Wij Syriërs en Libanezen delen ons eten samen'', zegt hij na nog een trek van zijn sigaret. ,,Vandaag houdt iedereen hier van de Syriërs.''

    • Thomas Erdbrink