Congres Bolivia weigert ontslag Mesa

Het Boliviaanse Congres gaat niet akkoord met de ontslagaanvraag van president Carlos Mesa. Mesa diende maandag zijn ontslag in omdat volgens hem het land ,,onregeerbaar'' was geworden door de meer dan 820 demonstraties, sociale protesten en wegblokkades.

Alle 157 Congresleden weigerden gisteren echter de president te ontslaan. Congreslid Jaime Paz Zamora riep de president op ,,terug te gaan naar uw kantoor en aan het werk te gaan''. Mesa trok hierop zijn ontslagaanvraag in.

De problemen zijn echter niet opgelost. Na de stemming ondertekende de president een ,,sociaal pact'', bedoeld om een einde te maken aan de maatschappelijke onrust. De belangrijkste oppositiepartij Movimiento al Socialismo (MAS), die veel steun heeft onder de protesterende indianen, weigerde het pact te ondertekenen en riep op tot nieuwe demonstraties. ,,We zijn veroordeeld tot armoede als we dit ondertekenen'', zo zei Congreslid Santos Ramírez.

MAS-leider Evo Morales volhardde in zijn eis dat het Boliviaanse aandeel in de opbrengst van de delving van natuurlijke hulpbronnen van 18 naar 50 procent wordt verhoogd, en beter wordt verdeeld onder de bevolking. Volgens MAS profiteren alleen de buitenlandse ondernemingen van de Boliviaanse bronnen. Ondanks enorme gas-, goud- en zilvervoorraden is Bolivia een van de armste landen van het westelijk halfrond.

President Mesa kondigde gisteren een nieuwe olie- en gaswet aan. Ook wil Mesa zo snel mogelijk een referendum houden over meer regionale zeggenschap. Santa Cruz, waar vrijwel alle olie-, suiker- en sojaproducenten zijn gevestigd, dreigt zich af te scheiden.