Chelsea in voetbalshow effectiever dan FC Barcelona

In een sprankelende partij voetbal heeft Chelsea zich gisteravond na een 4-2 thuiszege op FC Barcelona geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. AC Milan won opnieuw met 1-0 van Manchester United. Olympique Lyon overklaste Werder, na een 3-0 zege in Bremen, op Franse bodem met 7-2.

Op een uitverkocht Stamford Bridge stond Chelsea gisteravond binnen twintig minuten met 3-0 voor. Met razendsnel countervoetbal werd Barcelona, dat vanaf het startsignaal meer balbezit had, om de oren geslagen. Na de droomstart beperkte Chelsea zich – volgens het beproefde recept van de Portugese succestrainer Mourinho – in de resterende zeventig minuten tot verdedigen, loerend op een tegenaanval. De indrukwekkende inhaalrace van Barcelona kon uitschakeling niet voorkomen.

In de beginfase vormden de Serviër Kezman en de IJslander Gudjohnsen (beiden ex-PSV) in de Engelse aanvalslinie een voortdurende plaag voor de Catalaanse verdediging, waar linksback Van Bronckhorst een hulpeloze indruk maakte. De Nederlandse international – geen verdediger van origine – werd aan alle kanten voorbij gelopen en in de rust vervangen door de Braziliaan Silvinho.

Chelsea kwam op een schijnbaar comfortabele voorsprong door treffers van Gudjohnson, Lampard en Duff. Barcelona leek verslagen, na een eerdere 2-1 zege in eigen stadion. Maar nog voor rust bracht Ronaldinho met een benutte strafschop én een geniaal puntertje de spanning terug in de wedstrijd.

De Braziliaan, wereldvoetballer van het jaar 2004, onderscheidde zich nog met een gevoelige dieptepass met de buitenkant van zijn rechtervoet. De Kameroener Eto'o onderschepte de bal en schoot vervolgens net over het doel van de uitblinkende doelman Cech van Chelsea. Vlak voor rust schoot zijn ploeggenoot Cole de bal nog tegen de paal en miste Duff de rebound.

In de tweede helft behield Barcelona een veldoverwicht, hoewel de 3-2 tussenstand voor de thuisploeg nadelig was. Het slimme krachtvoetbal van Chelsea en het technische combinatiespel van Barcelona bleven boeien. Beide ploegen kregen kansen over en weer. De Spaanse doelman Valdes redde op inzetten van de Engelsman Lampard. Aan de andere kant voorkwam de Tsjechische keeper Cech treffers van Puyol en Belletti.

Ongeveer een kwartier voor tijd volgde de beslissing. Na een schot op de paal van Iniesta en een misser in de rebound van Eto'o voor Barcelona, was Chelsea een paar minuten later wél trefzeker. Aanvoerder Terry kopte de bal uit een hoekschop raak. Vertraagde tv-beelden toonden aan dat zijn Portugese ploeggenoot Carvalho obstructie maakte tegen doelman Victor Valdés. De Italiaanse arbiter Collina, die verder foutloos floot, had de overtreding net als zijn grensrechter niet waargenomen.

De verliezende trainer Rijkaard wilde de arbitrage niet de schuld geven. ,,Ja, dat heb ik ook allemaal gehoord van mijn spelers'', zei Rijkaard na afloop. ,,Zelf heb ik het nog niet gezien. Ik kijk liever naar alles wat er bij ons vooraf fout ging. We dekten niet goed door. Daardoor moesten we een hoekschop weggeven waaruit het doelpunt viel. Doodzonde, met 3-2 stonden we in de kwartfinales.''

In een bomvol San Siro-stadion won AC Milan gisteravond, net als twee weken geleden op Old Trafford, dankzij een doelpunt van de Argentijn Crespo met 1-0 van Manchester United. De Engelse ploeg kreeg voor rust een grote kans, toen Giggs op aangeven van de herstelde Van Nistelrooy de bal tegen de paal schoot. Aan de andere kant raakte de Braziliaan Kaká de lat voor Milan. Zijn teamgenoot Crespo scoorde na rust met een `tegendraadse' kopbal uit een voorzet van de Braziliaan Cafú.

Olympique Lyon is een gevaarlijke outsider in de Champions League. De Franse kampioen ging tegen Werder Bremen, net als in de `heenwedstrijd', flitsend van start. Wiltord scoorde drie keer tegen de Duitse kampioen, die met de 7-2 nederlaag roemloos werd uitgeschakeld. Het duel Inter-Porto wordt volgende week gespeeld.