XS4ALL eist geld van staat voor kosten aftappen

De internetaanbieder XS4ALL is een bodemprocedure begonnen tegen de Nederlandse staat. Daarmee wil de onderneming kosten vergoed krijgen voor het aftapbaar maken van haar internetverbindingen voor speurwerk van politie en justitie naar strafbare feiten. De KPN-dochter verklaarde gisteren dat ze sinds eind 2001 al 0,5 miljoen euro heeft geïnvesteerd om te voldoen aan deze wettelijke verplichting. Volgens XS4ALL moeten de internetaanbieders de komende jaren nog eens miljoenen euro's investeren om aan nieuwe Europese wetgeving te voldoen. Het ministerie van Economische Zaken stelde gisteren in een reactie dat in de telecomwetgeving is vastgelegd dat internetaanbieders voor de investeringskosten opdraaien. De ondernemingen krijgen wel betaald voor de directe kosten per tap.