VVD: toezeggingen burgemeesters

De VVD-fractie in de Eerste Kamer wil extra toezeggingen van het kabinet voordat zij instemt met het uit de Grondwet halen van de kroonbenoeming van de burgemeester. Dat heeft VVD-fractievoorzitter in de senaat Laman-Trip gisteren gezegd in het tv-programma NOVA. Net als VVD-fractieleider Van Aartsen in de Tweede Kamer zijn de VVD-senatoren voorstander van de gekozen burgemeester, mits deze genoeg bevoegdheden krijgt. Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) moet de VVD in de senaat ervan overtuigen dat die sterke burgemeester er zal komen. VVD-coryfee Wiegel riep de VVD-senatoren dit weekeinde op de gekozen burgemeester in 2006 helemaal te blokkeren. De PvdA-fractie in de senaat heeft daar wel mee gedreigd. Deze week voeren CDA, VVD en D66 coalitie-overleg om een compromis te vinden over de invoering van de gekozen burgemeester.