Topman Boeing weg om affaire

De topman van het Amerikaanse vliegtuigbouw- en defensieconcern Boeing, Harry Stonecipher (68), is het afgelopen weekeinde op aandrang van de raad van commissarissen opgestapt, nadat een affaire met een vrouwelijke directeur binnen de onderneming aan het licht was gekomen. Dit heeft Boeing gisteren op zijn hoofdkantoor in Chicago bekendgemaakt. Financieel directeur James A. Bell (56) is aangesteld als interim-CEO.

In een verklaring zei Boeing gisteren: ,,De stappen van de raad werden genomen na intern en extern juridisch onderzoek van de feiten en omstandigheden betreffende een persoonlijke relatie tussen Stonecipher en een vrouwelijke bestuurder van het bedrijf. De raad oordeelde dat zijn handelen niet in overeenstemming was met de gedragscode van Boeing.''

De voorzitter van de raad van commissarissen, Lew Platt, kreeg ongeveer tien dagen geleden een anonieme tip over de liefdesrelatie tussen Stonecipher en de Boeing-bestuurder, van wie de naam niet is genoemd. Boeing benadrukte gisteren dat het schandaal rond Stonecipher de bedrijfsvoering niet negatief beïnvloedt. ,,Onze bedrijfsvoering en financiële situatie blijven sterk'', aldus de verklaring.

James Bell zal de positie van president-directeur bekleden tot een definitieve opvolger voor Stonecipher, die vijftien maanden topman was, is gevonden. Bell, die al 32 jaar in dienst is van Boeing, is volgens Platt geen kandidaat.