Thompson verdient zijn erfenis uit jaren zeventig

Hunter S. Thompson heeft drie prachtige boeken geschreven: `Hells Angels', `F&L in Las Vegas' en `F&L on the Campaign Trail 72'. Achteraf kunnen we zeggen dat `The Southern Gentleman' in de jaren zeventig zijn hoogtijdagen beleefde. En hoewel ik ook erg heb genoten van de bundeling van zijn brieven, `The Proud Highway I en II' en zijn necrologie voor oud-president Nixon, haalde hij niet meer het niveau van de Angst en Walging boeken. Maar om hem nu af te schilderen als `de Tokkie van de drugscultuur' (NRC Handelsblad, 21 februari), slaat kant noch wal, ook niet als symbolisch gebruik. Thompson heeft veel moois geschreven en hij inspireerde generaties journalisten. De Tokkies produceren niets dan overlast en verdienen het niet in een dergelijk artikel genoemd te worden. De Tokkies verdienen niets, Thompson verdient zijn erfenis uit de jaren zeventig.

    • Martijn Goedegebuure