Speelgoed voor sadisten

Kijken naar de bezigheden van anderen kan onderhoudend zijn. Met Antworks heb je zicht op de werkzaamheden van mieren. Het is een fraaie container gevuld met een futuristisch uitziende gel, waarin mieren zouden moeten gedijen. In de praktijk valt dat tegen.

Huisvestingen voor mierenkolonies worden al langer aangeboden, maar zien er over het algemeen niet echt esthetisch verantwoord uit. De Antworks verandert dat. Het idee is simpel. Omdat zowel de Antworks-container als de gel doorzichtig zijn, kunnen de tunnels die de mieren graven, van buitenaf worden bekeken. In theorie levert dat een aantrekkelijk schouwspel op, waarin nijvere mieren het tunnelstelsel constant verbouwen of uitbreiden. Waarlijk een inspirerend gezicht voor de werknemer!

De praktijk is helaas anders, en als de mieren al inspiratie leveren op de werkplek, dan toch vooral om vervroegd uit te treden. De (tegen meerprijs) geleverde mieren slaan zoals beloofd fanatiek aan het graven. Helaas doen ze dat iets te goed. Nog geen dag later is de helft van de ongeveer 20 geleverde mieren verdwenen. Die blijken ergens onderin een tunnel te zitten. Niet nijver aan het graven, maar aan het doodgaan. Twee dagen later zit het kluitje mieren er nog. Het is alleen iets groter geworden. De verstikkingsdood sterven in de `volstrekt veilige' gel blijkt erg aantrekkelijk voor deze lemming-mieren.

Dan maar een nieuwe mierenkolonie gekocht, en dit keer niet bij de leverancier van Antworks, maar bij de Amsteldijkse specialist Arts & Ants. Maar helaas, ook deze mieren kunnen niet overweg met de gel. De Amsteldijkse mieren zijn wel wat snuggerder, want na de eerste twee sterfgevallen wagen ze zich niet meer in de tunnels van hun voorgangers doch schuifelen ze traag over het oppervlak. Wie echt nijvere mieren wil zien, kan beter een boswandeling maken.

Website: www.nonplusultra.nl, prijs: 24,95 euro

    • Arjan Dasselaar