Peptalk op tv helpt niet 3

Rutte heeft voor een groot aantal studenten gelijk. Passieve studenten die alleen het diploma willen halen, zullen worden opgejaagd. Zij halen waarschijnlijk hun diploma ook wel in vijf en een half jaar als dat moet. Maar deze studenten zullen door zijn beleid niet verder kijken dan hun eigen belang en zullen de wereld alleen in markteconomisch opzicht een bijdrage leveren.

Echt actieve studenten zullen zich door het beleid van Rutte ook niet laten afschrikken. Ook daarin heeft Rutte gelijk. Zij hebben het in zich om zich met hun omgeving te bemoeien en ze willen graag een meerwaarde vormen voor die omgeving. Ze moeten daartoe vaak wel eerst gestimuleerd worden, maar is eenmaal de vonk overgekomen, dan begint de motor te draaien en dat blijft onder gunstige omstandigheden een leven lang zo. Het is deze begeisterung die Rutte terug wil. Méér studenten moeten de vonk voelen, en terecht.

Waarmee Rutte in zijn plannen geen rekening heeft gehouden, is hoe studenten actief worden. Hij denkt dat een goede peptalk op de televisie helpt. Helaas, het is anders. Studenten worden in de praktijk actief, omdat ze meegezogen worden in een actieve omgeving, omdat ze zien dat hun inspanning waarde heeft, omdat ze zich deel voelen van een gemeenschap waarvoor ze iets terug willen doen. Maar veel studenten durven niet actief te worden uit angst dat ze het allemaal niet zullen redden.

    • Joeri Oudshoorn `Anderwijz'