Museum Den Haag veilt 120 werken

Veilinghuis Sotheby's in Amsterdam zal op dinsdag 22 maart werken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag aanbieden op een veiling van schilderijen, tekeningen en aquarellen.

Het gaat daarbij volgens de woordvoerster van Sotheby's om ,,kleine meesters'', die geen rol spelen in het verzamel- en tentoonstellingsbeleid van het museum. De meeste werken zijn geschilderd in de vroege negentiende eeuw, door Nederlandse kunstenaars als Arnold Bernard Neujean, Wim Bosma, Jan Tiele, Gerard van Vliet en Louis van Soest.

Volgens directeur Wim van Krimpen van het Gemeentemuseum Den Haag is het voor het eerst dat op een veiling zo ,,openlijk'' de museale herkomst van de kunstwerken wordt genoemd. ,,Al onder leiding van mijn voorganger Hans Locher zijn plannen gemaakt om de collectie op te schonen. Nu, na een proces van drie jaar, zijn we zover dat we de werken ook echt gaan afstoten.'' Van Krimpen benadrukt dat de selectieprocedure heel zorgvuldig is verlopen, en dat ook de Gemeente Den Haag toestemming heeft gegeven voor de verkoop van de werken. Sotheby's noemt het ,,zeer zeldzaam'' dat werken uit een museale collectie geveild worden. Ridderikhoff: ,,Voor verzamelaars is het een unieke kans om een werk aan te schaffen dat voorzien is van een stempel dat de museale herkomst aanduidt.''

De meeste schilderijen zijn door schenkingen in het bezit van het Gemeentemuseum Den Haag gekomen. Van Krimpen: ,,Vroeger werd vrijwel alle kunst aangenomen. Nu zijn we kritischer, en kiezen alleen de goede stukken uit schenkingen en legaten. Als iemand zijn collectie dan toch in zijn geheel wil afstaan, zullen we het weigeren.'' Veel musea kampen met overvolle depots, en beheren kunstwerken die nooit tentoongesteld zullen worden. Van Krimpen ziet het om die reden als een noodzaak om de collectie op orde te houden. ,,Andere musea zouden het graag willen, maar doen het niet uit angst voor kritiek.''

Het museum doet in totaal zo'n 120 kunstwerken van de hand. ,,Eerst hebben we de werken om niet aangeboden bij andere Nederlandse musea'', zegt Van Krimpen. ,,Wat zij niet wilden, wordt nu geveild.'' De directeur schat de opbrengst op ongeveer 50.000 euro. ,,Dat bedrag wordt aan het aankopbudget toegevoegd. Daar kunnen we dan weer een mooie Marlene Dumas van kopen.''