`Moslims voelen zich gestigmatiseerd'

Sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 worden moslims in Europa bejegend met groeiend wantrouwen en toenemende vijandigheid. De moslims in Europa voelen zich gestigmatiseerd om hun geloof. Het gevaar dreigt dat sommigen daardoor hun toevlucht zoeken tot geweld en zelfs terrorisme. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie IHF (International Helsinki Federation) in een gisteren gepubliceerd rapport. In het rapport wordt de situatie in elf lidstaten van de EU onder de loep genomen, waaronder Nederland.

Directeur Aaron Rhodes van het IHF zei gisteren tijdens de presentatie in Wenen dat, ,,nu de veronderstelde dreiging die uitgaat van religieus extremisme brandpunt is geworden in het publieke debat, worden onderhuidse patronen van vooroordelen en discriminatie versterkt''. Volgens Rhodes dreigt de veranderende houding jegens moslims hun integratie te ondermijnen. Ook, zei Rhodes, worden daardoor rancune en frustraties onder moslims versterkt en brokkelt het vertrouwen in de overheid en het rechtssysteem af. ,,Daardoor bestaat de kans dat de steun groeit voor organisaties die hun toevlucht nemen tot gewelddadige methoden, inclusief terrorisme, om te protesteren tegen onrecht dat moslims wordt aangedaan.''

In het rapport wordt onder andere gewezen op de moslimvijandige retoriek van partijen als de Italiaanse Lega Nord, het Belgische Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) en de Oostenrijkse Vrijheidspartij, het Franse debat over hoofddoekjes op school en de toonzetting in de Britse media over de vervolging van terreurverdachten. In Nederland, waar de moord op cineast Theo van Gogh de gemoederen hoog deed oplopen, leeft de overtuiging dat het bestaan van moslimscholen het streven naar integratie ondermijnt, terwijl die bewering niet of nauwelijks wordt ondersteund door feiten, aldus het rapport.