Leeslijst voor politie

De politie van het Mexicaanse Nezahualcóyotl bestrijdt vanaf deze week de criminaliteit met een nieuw wapen: lezen.

De burgemeester van deze slaapstad bij Mexico-Stad, Luis Sanchez, dwingt zijn 1.100 agenten om iedere maand ten minste één boek te lezen van een door hem opgestelde literatuurlijst. Op de lijst staan onder meer El Laberinto de la Soledad van de Mexicaanse schrijver Octavio Paz, maar ook Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry, Spaanse klassiekers als Don Quichote en detectives van Agatha Christie.

Op de vraag van een verslaggever van de Amerikaanse krant LA Times waarom de agenten – van wie 70 procent slechts de basisschool heeft gevolgd – moeten gaan lezen, antwoordde Sanchez dat zijn agenten ,,te lomp'' zijn. Door te lezen zullen ze betere manieren krijgen, aldus de burgemeester. ,,We geloven dat lezen hun vocabulaire zal verbeteren, hen zal helpen zich uit te drukken, hun ideeën te ordenen en met het publiek te praten. Lezen zorgt ervoor dat ze betere agenten worden én betere mensen.''

De agenten zullen iedere maand worden getest op hun kennis. Net als bij de fitness-toets of de schietexamens kunnen ze zakken. Promotie binnen het korps wordt afhankelijk gemaakt van het slagen voor alle examens.

Hoewel niet iedereen blij is met het leesprogramma, kan niemand ontkennen dat de methoden van Sanchez, die twee jaar geleden aantrad en eerder zijn agenten dwong af te vallen, succes hebben. De criminaliteit is met 20 procent gedaald in Nezahualcóyotl. De 1,2 miljoen inwoners stond voor Sanchez' aantreden vooral bekend als de stad met een van de meest corrupte politiekorpsen van Mexico. De oud-commandant zit gevangen wegens drugssmokkel.