Komische slapstick en rafelige liedjes

Een fikse vloek is het eerste woord van de voorstelling, een tweede vloek is het tweede – en langzamerhand wordt het een rap, een ruzie-rap, waarin het woordje shit als uit een rhythm box lijkt te komen en de beat bepaalt. Twee mannen staan op een skipiste te reageren op een contactadvertentie, wachtend op de vrouw die hier zou staan, en bij voorbaat twistend over de vraag wie haar zal krijgen. Geen van tweeën natuurlijk, al gaat daar eerst een hele voorstelling aan vooraf.

Het duo Gino Sancti, bestaande uit de Vlaamse acteurs Han Coucke en Frank van Erum, won in 2002 het Amsterdams Kleinkunstfestival en speelde sindsdien het programma Niet op de openbare weg strooien, waarin een moeder wegens een spelfout werd verast. Après-ski is hun tweede. Het vertelt een doorlopend verhaal in de vorm van komisch gemonteerde monologen, slapstick-scènes en nogal rafelige liedjes die toch hun effect niet missen. En hun personages zijn types waar Vlaamse komieken vaak in goed zijn: ontwapenende dwazen, die met nauwelijks begrijpende ogen naar de wereld kijken.

Coucke en Van Erum spreken in contactadvertentie-idioom (,,mn. zkt. vr.''), geven een demonstratie sneeuwpissen, verplaatsen zich in de frustraties van de herten die de slee van de kerstman trekken, spelen een après ski-versie van Romeo & Julia waarin de families van de skiërs en de snowboarders de liefde in de weg staan, en ontketenen een sneeuwballenbombardement – om maar wat te noemen. Af en toe is Gino Sancti kinderlijk flauw en soms net niet zot genoeg om te overrompelen, Maar onvoorspelbaar is het steeds, en daarmee houden ze de gekte gewiekst gaande.

Voorstelling: Après-ski, door Gino Sancti. Gezien: 7/3 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 10/6. Inl. 015-215 9415, www.ginosancti.be

    • Henk van Gelder