Ipod voor muziek, licht en het Woord

Apple's draagbare muziekspeler Ipod is een groot succes. Er verschijnen steeds meer toepassingen op de markt. Als het hart van een gettoblaster, als karaokemachine voor gitaristen of als veredelde batterij voor een zaklampje.

Apple verkocht het afgelopen jaar 500 procent meer Ipods en de computerfabrikant is hard op weg de `Microsoft van de draagbare muziekspeler' te worden. De Ipod is een rage die stevig wordt aangewakkerd door allerlei bedrijven die ijlings een scala aan randapparatuur op de markt storten. Eerder kocht je een draagbare muziekspeler, misschien een betere koptelefoon en klaar was je. Met de Ipod is dat anders. Een Amerikaans marktonderzoek spreekt van een Ipod-economie: mensen zouden een emotionele band met hun Ipod hebben en deze `vriend' rijkelijk van extra's voorzien. De gemiddelde Ipod-bezitter zou een bedrag gelijk aan de helft van de prijs van z'n Ipod uitgeven aan accessoires. En die zijn er volop.

De Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble heeft 27 boeken over de Ipod op voorraad. De online Apple Store biedt ongeveer 200 accessoires voor de Ipod. Gerenommeerde bedrijven als Bose, maar ook onbekende bedrijfjes storten zich gretig op de markt van functionele maar ook en vooral hippe Ipod-randapparatuur. Een armband om met de Ipod aan de arm te joggen. Een battery pack die de Ipod van vele extra uren stroom voorziet. Draagbare luidsprekertjes en apparatuur als de Iboom: plaats de Ipod in deze boombox en de Ipod verandert in het hart van een gettoblaster. En volop houdertjes om de Ipod netjes op het bureau of veilig aan het dashboard in de auto te plaatsen. Ook ondernemers die niks met plastic en elektronica kunnen, liften mee op de rage. Een inwoner van Phoenix, Arizona is handig met hout en maakte een serie houten Ipod-houdertjes die te koop staan in een eenvoudig webwinkeltje. Smaken verschillen, maar volgens de maker verbetert zo'n prijzig houten voetje de schoonheid van de Ipod.

Verder zijn er allerlei `opzetstukjes' zoals een microfoon, FM-zender, laserpen en de Jampod. De Jampod is een stekkertje dat op de Ipod past en heeft een ingang voor een elektrische gitaar. Een gitarist plugt z'n gitaar in en kan vervolgens met de muziek op de Ipod meespelen terwijl hij zijn eigen gitaarspel ook door de koptelefoon hoort. Er is software voor de Ipod met vertalingen van veelgebruikte woorden en zinnen in hotels en op terrasjes. De Audio Bible Player is gratis software met de bijbel in mp3- en tekstbestanden om de Heilige Schrift op de Ipod te lezen en/of te beluisteren. Het programma biedt ook een leesplan om een jaar lang iedere dag een stukje uit de bijbel te lezen. En er zijn vooral veel etuis en hoesjes voor het muzikale sieraad.

De Apple Store in Soho, New York biedt de meest uiteenlopende hippe hoesjes. Sinds de Ipod is het een drukte van belang in het voormalige postkantoor aan Prince Street. Veel klanten dragen een Ipod en komen even hun e-mail checken of presentaties en workshops volgen in een soort open collegezaaltje. De winkel met een clean interieur in de stijl van een Macintosh-computer is ook een singles hotspot voor hipsters. `Wil je mijn G5 zien' vervangt hier de openingszin `Ken ik jou niet ergens van?'

Een aanzienlijk deel van de winkel is gereserveerd voor de Ipod en accessoires. Klanten staan zich besluiteloos te vergapen aan rijen hoesjes die hier in de rekken hangen. Er is de Ipod-sok van Apple. Dit gebreide washandje is alleen verkrijgbaar als setje van zes in verschillende kleuren. (Op online veilingen staan ze per stuk te koop – vooral de roze.) En verder zijn er hoesjes van leer, rubber, metaal, plastic, aluminium. ,,Ik kan niet kiezen'', zegt een klant en hij sluit aan in de rij voor de kassa met zowel het schokvrije siliconenhoesje als het leren etui met opgenaaide vlammen.

Op het web staan nog meer hoesjes te koop, zoals de Foofpod uit Australië; een handgemaakt buideltje van corduroy of tweed, met diverse motiefjes en imitatie koeienvacht. Duiken met de Ipod kan ook: H2O Audio uit San Diego maakt waterdichte omhulsels voor de Ipod en levert er dito koptelefoons bij. Er was ook nog de Retropod: een uitgeholde walkman van Sony met een bedje voor de Ipod. Zo'n grote gele, oudmodische `broodtrommel'. Maar net toen het webwinkeltje van de maker bestellingen van over de hele wereld kreeg, moest hij zijn handeltje stoppen op last van een advocatenkantoor van Sony, een concurrent van de Ipod. Sony wil niet geassocieerd worden met de Ipod en bovendien, zo meldt de advocaat, evenmin met de grootte van z'n eigen oude walkman die niet meer van deze tijd is.

De Ipod is ook populair in de auto. Wie zich geen BMW of Mercedes met ingebouwde Ipod-aansluiting kan veroorloven, kan de Ipod verbinden met de oude autoradio. Dat kan met een adapter voor de cassettespeler maar handiger zijn kleine zendertjes zoals bijvoorbeeld de Itrip van fabrikant Griffin. De Itrip is een klein wit FM-zendertje dat ingeplugd bovenop de Ipod de muziek op een zelf in te stellen frequentie uitzendt. Staat de radio afgestemd op dezelfde frequentie, dan komt de muziek van de Ipod uit de radio. Dergelijke zendertjes zijn in Nederland overigens verboden, want voor het gebruik van een FM-band is een vergunning nodig en deze transmitters voldoen niet aan deze eis. Het Agentschap Telecom nam eerder al zendertjes bij winkels en leveranciers in beslag.

Overigens was fabrikant Griffin er als de kippen bij om een zwarte versie van de Itrip aan te kondigen toen Apple de speciale Ipod U2 introduceerde; een Ipod met handtekeningen van de bandleden van popgroep U2. Deze zwartgekleurde Ipod stond nog niet in de winkel, of Griffin toonde het zwarte zendertje al op de website. Het ding bestond nog niet, maar de marketingafdeling van Griffin goot snel een zwart laagje over de digitale foto van het witte zendertje.

Griffin bedacht ook de Ibeam: twee apparaatjes die eruitzien als een dop van een platte markeerstift, maar ingeplugd op de Ipod is de ene dop een zaklampje en de andere zet een fel rode laserstip op de muur.

    • Jeroen Pietersma