IJslands paspoort voor Bobby Fischer

De `strijd om Bobby Fischer' neemt ridicule vormen aan. Namens schaaklegende Fischer ontving zijn advocaat vandaag in de IJslandse ambassade in Tokio zijn nieuwe IJslandse paspoort. Fischers vrienden hebben een vliegticket naar IJsland gekocht als cadeau voor zijn verjaardag van morgen. Desondanks zit Fischer nog altijd achter Japanse tralies, na acht maanden geleden te zijn gearresteerd op verdenking met een ongeldig paspoort het land te willen verlaten.

,,Normaal gesproken zou het geen enkel probleem voor hem moeten zijn nu het land te verlaten'', zei advocaat Takeshi Ohashi vandaag op een persconferentie in Tokio. Fischer is formeel immers niet meer dan een ongewenste vreemdeling, waar Japan zo snel mogelijk van af zou moeten willen. ,,Wij eisen dan ook dat de regering hem zo spoedig mogelijk vrij laat.''

Dat gebeurt vooralsnog echter niet. ,,Het gaat ons verstand te boven dat hij wordt behandeld als een geduchte crimineel'', zei Gardar Sverrisson vandaag. Sverrisson is lid van de IJslandse delegatie die vorige week naar Tokio kwam om Fischer op te halen. ,,We praten over het grootste schaakgenie dat ooit op deze aarde rondliep'', verzuchtte Gudmundur Thorarinsson, oud-lid van het IJslandse parlement. Fischer is een held in IJsland, omdat hij daar in 1972 Boris Spasski versloeg in de strijd om de wereldtitel.

De voorzitter van het `Committee to Free Bobby Fischer' in Tokio, John Bosnitch, stelt dan ook al geruime tijd dat de arrestatie politiek is en plaats heeft op instigatie van de Verenigde Staten. In de VS loopt een arrestatiebevel tegen Fischer, maar Amerika heeft niet formeel om uitlevering gevraagd. Uitwijzing naar de VS als ongewenste vreemdeling wordt nu doorkruist door IJsland.

Japan zwijgt over de plannen met Fischer. Wel berichtte een Japanse krant afgelopen weekeinde dat de VS bezig is met een nieuwe aanklacht tegen Fischer: belastingontduiking. De Amerikaanse ambassade in Tokio weigert elk commentaar op de zaak om ,,redenen van privacy''.