Geen datum vertrek Syrië uit Libanon

Syrische militairen in Libanon zijn gisteren begonnen zich terug te trekken naar de oostelijke Beka'avallei. Maar de presidenten van Syrië en Libanon maakten gisteren geen tijdslimiet bekend voor hun terugtrekking uit Libanon.

De Amerikaanse regering en Europese bondgenoten verwierpen de terugtrekkingsplannen dan ook als onvoldoende, evenals de Libanese oppositie die gisteren weer door tienduizenden anti-Syrië betogers in Beiroet werd gesteund. Washington waarschuwde de Syrische leiders dat het ,,hun voeten bij het vuur zal houden''. President Bush belde zijn Franse ambtgenoot Chirac en de twee leiders werden het volgens een Amerikaanse woordvoerder eens druk op Syrië te blijven uitoefenen om een ,,volledige en onmiddellijke terugtrekking van buitenlands leger- en inlichtingendienstenpersoneel'' uit Libanon door te voeren.

De Syrische president Bashar al-Assad en zijn Libanese ambtgenoot Emile Lahoud maakten gisteren na beraad in Damascus bekend dat de 14.000 man troepen voor eind deze maand uit het noorden en midden van het land worden teruggetrokken. Vervolgens gaan officieren bekijken hoeveel Syrische militairen in de Beka'a blijven, en hoe lang. Ten slotte zullen de regeringen ,,overeenkomen de terugtrekking van de achtergebleven troepen te voltooien''. Dat zou betekenen dat de Syriërs waarschijnlijk niet voor de parlementsverkiezingen in Libanon in mei weg zijn.

Het besluit is in overeenstemming met het akkoord van Taif uit 1989 dat de basis vormt van de beëindiging van de Libanese burgeroorlog. Maar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eiste in september de onmiddellijke en volledige terugtrekking van de Syrische troepen uit het buurland. In hun verklaring meldden Assad en Lahoud dat zij alle VN-resoluties respecteren. Maar zij voegden daaraan toe dat alle ,,zonder dubbele standaard moeten worden uitgevoerd'', een kennelijke verwijzing naar resoluties die Israël oproepen zich terug te trekken uit sinds de oorlog van 1967 bezet Arabisch gebied.

Beiroet begon vanochtend vol te lopen met betogers die door de fundamentalistisch-shi'itische organisatie Hezbollah bijeen zijn geroepen om voor Syrië en tegen Westerse inmenging te demonstreren. Deze betoging zou vanmiddag plaatshebben op een plein in het centrum van de stad op 300 meter van het Plein van de Martelaren waar de anti-Syrië betogers sinds de moord op ex-premier Rafiq Hariri op 14 februari bijeenkomen. Verwacht werd vanochtend dat het Hezbollah-protest eveneens tienduizenden mensen zal trekken.