Dekker leidt na bonificatie in Parijs-Nice

Erik Dekker heeft gisteren dankzij bij elkaar gesprokkelde bonificatieseconden de leiding genomen in de etappekoers Parijs-Nice. De ritzege, na 186 kilometer tussen Etampes en Chabris, was voor Tom Boonen.

Parijs-Nice, dat deel uitmaakt van de zogeheten ProTour-cyclus, is voor Raborenner Dekker het eerste serieuze doel van dit seizoen. Bij een tussensprint won hij drie seconden en dat was voldoende, na zijn derde plaats in de proloog van zondag, om de leiderstrui van Jens Voigt over te nemen.

De aanloop naar de Franse etappekoers verliep voor Dekker niet ideaal. Hij kreeg griep in de Ronde van de Middellandse Zee en hij had in de Ronde van Valencia vooral achter het peloton gereden. De trainingen thuis waren hem de afgelopen week matig bevallen.

Dekker kwam naar Parijs-Nice zonder veel illusies. De proloog stemde hem al optimistisch, zijn optreden van gisteren was opnieuw een stap richting het zelfbewustzijn dat hij nodig denkt te hebben als straks met de klassiekers het echte werk begint. ,,Het gaat niet eens zo zeer om die leiderstrui, al is dat natuurlijk wel leuk. Ik weet ook niet of ik al de inhoud heb vrijdag op de Mont Faron mee te komen.''

De etappe van gisteren werd ontsierd door een valpartij, zeven kilometer voor de finish. De Belgische sprinter Tom Boonen bevond zich, met onder anderen Voigt, Dekker, Steven de Jongh en de Spanjaard Alejandro Valverde juist voor de valpartij die het peloton in tweeën splitste. Voornaamste slachtoffers waren de Kazak Alexandre Vinokourov en de Duitser Jörg Jaksche, eindwinnaars van eerdere afleveringen van Parijs-Nice, die 41 seconden verloren op een eerste groep van ruim twintig renners. Ook de Amerikaan Lance Armstrong was, zonder ernstige gevolgen, bij de val betrokken.

De sprintzege van Boonen was geen verrassing. Met de Italiaan Alessandro Petacchi geldt hij als de snelste aankomer van het peloton. In Milaan-Sanremo wacht over tweeënhalve week de eerste onderlinge confrontatie. Boonen droeg zijn zege aan een vorige week overleden vriend op.

Dat Dekker niet bij de val betrokken was, was geen verrassing. Hij reed de hele dag attent: de les van vorig jaar toen hij, gebrand op een goed klassement, al op de tweede dag door een aanval van het Deense CSC werd verrast. ,,Ik laat me geen twee keer foppen'', zei hij lachend.