Brits defensiebedrijf BAE koopt pantserwagenfabrikant

Het Britse defensieconcern BAE Systems neemt het Amerikaanse bedrijf United Defense Industries (UDI) over. Met de deal is een bedrag gemoeid van 4,1 miljard dollar (3,1 miljard euro). Dit heeft BAE Systems gisteren bekendgemaakt.

UDI, dat zo'n 8.000 werknemers telt en vorige jaar een omzet had van 2,3 miljard dollar, is vooral befaamd om zijn tanks en pantservoertuigen. Vooral de Bradley-pantserwagens worden op grote schaal ingezet in zowel Irak als Afghanistan. De Amerikaanse regering heeft er de afgelopen twee decennia 100.000 van afgenomen.

Door de overname wordt BAE Systems de op één na grootste producent van tanks en pantservoertuigen ter wereld na het Amerikaanse General Dynamics. De verwachting van defensieanalisten is dat de komende jaren juist de behoefte aan wapens en voertuigen voor conflicten op land zal toenemen. UDI fabriceert daarnaast onder meer kanonnen voor marineschepen en lanceerinstallaties voor raketten. Bovendien bezit UDI grote reparatiewerven voor marineschepen, onder andere in Pearl Harbor.

Met zijn nieuwe aanwinst nestelt BAE Systems zich stevig op de omvangrijke Amerikaanse defensiemarkt. Voortaan zal niet de Britse maar de Amerikaanse regering de voornaamste opdrachtgever voor BAE Systems zijn.

,,We geloven dat dit een nieuwe stap is in het verwezenlijken van onze strategie om uit te groeien tot het voornaamste transatlantische lucht- en ruimtevaart en defensiebedrijf'', zo citeerde het Britse dagblad The Guardian vanmorgen topman Mike Turner van BAE Systems.

De nieuwe eigenaar wil UDI samenvoegen met de bedrijven voor defensieapparatuur voor de landstrijdkrachten, die BAE Systems nu al heeft in het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Het hoofdkantoor van de nieuwe divisie zal in de Verenigde Staten worden gevestigd en onder leiding komen te staan van de huidige bedrijfsleiding van UDI.

De beurs toonde gisteren weinig geestdrift voor het nieuws over de overname. De koers van de aandelen van BAE Systems daalde gisteren in Londen met 1,7 procent. Analisten toonden zich met name sceptisch over de verwachting van BAE Systems dat de omzet van UDI de komende jaren met zeker 15 procent per jaar zou groeien.