Bond zat fout met `gevaar' geurkaars

De Consumentenbond moet zijn berichtgeving rectificeren dat luchtverfrissers gevaarlijk zijn. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten. De bond bracht eind vorig jaar naar buiten dat luchtverfrissers en geurkaarsen giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten en daardoor schadelijk zijn voor de gezondheid. Die uitlatingen waren volgens de rechtbank ongefundeerd.

Levensmiddelenconcern Sara Lee had de Nederlandse Consumentenbond en de Europese consumentenkoepel BEUC in kort geding voor de rechter gedaagd. Het bedrijf heeft met zijn luchtverfrisser Ambi-Pur een marktaandeel van 34 procent en is verder de producent van onder meer Douwe Egberts koffie en Sanex zeep.

Na de berichtgeving van de Consumentenbond kelderde de omzet van luchtverfrissers volgens de fabrikanten tijdelijk met 50 procent. De omzet trekt weer aan, maar is volgens Sara Lee nog niet op het oude niveau. Directeur Wout de Gier van de divisie Sara Lee Household & Body Care gaat ervan uit dat na een rectificatie de verkoop van luchtverfrissers weer naar het oorspronkelijke peil zal terugkeren.

Sara Lee overweegt de schade te verhalen op de Consumentenbond, vertelt De Gier. ,,Dit was stap één. Het belangrijkste is dat consumenten weten dat ze veilig onze producten kunnen gebruiken, ook als ze zwanger zijn of baby's hebben.''

De berichtgeving van BEUC en de Consumentenbond was gebaseerd op een onderzoek naar 74 producten, waaronder geurkaarsen, sprays en vernevelaars. Volgens de bonden bleek uit het onderzoek dat veel producten onder meer de schadelijke stoffen benzeen en formaldehyde bevatten. De concentraties zouden in sommige gevallen boven de toegestane norm uitkomen. De berichtgeving over `gevaarlijke luchtverfrissers' werd in verschillende media overgenomen.

Onderzoeksrapporten van de Voedsel en Warenautoriteit en TNO, dat in opdracht van Sara Lee werkte, wezen vervolgens uit dat de luchtverfrissers geen gevaar opleveren. Als de schadelijke stoffen die de bond noemde al in de producten zaten, was dat in zulke kleine concentraties dat ze geen risico veroorzaken voor de gezondheid, stelden de rapporten. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dat de producten in de lage concentraties geen risico opleverden.

De rechtbank stelt dat de consumentenorganisaties zo invloedrijk zijn, dat ze aan hun onderzoeken zeer hoge eisen dienen te stellen. Het onderzoek van de bond lijkt volgens de rechter onvoldoende betrouwbaar.