Bewoner moet balkon mijden

Bewoners van zo'n 250 huur- en koopwoningen op de Kop van Zuid in Rotterdam mogen hun balkons en erkers niet betreden zolang niet vaststaat dat die veilig zijn. Het betreft panden verdeeld over het W.G. Witteveenplein, de Vuurplaat en de Lodewijk Pincoffsweg. Eigenaar Woonzorg Nederland zegt ,,het zekere voor het onzekere te nemen''.

De bewoners zagen de problemen min of meer aankomen, omdat ze last hadden van lekkages. Toen een van hen in november merkte dat haar balkon verzakte als zij het betrad, trok zij aan de bel. Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam en aannemer Stadstuinen (Ballast Nedam en ERA Bouw) stelden daarop vast dat de verzakking (twee centimeter) niet in strijd was met het bouwbesluit.

Maar ,,om alle risico's uit te sluiten'' schakelden de aannemer en Woonzorg Nederland bouwkundig bureau EBMC in. EBMC concludeerde in januari dat de constructie volgens handmatige berekeningen veilig was, maar volgens computerberekeningen ,,op een aantal onderdelen niet voldeed''.

Woonzorg Nederland raadpleegde vervolgens TNO, dat na een oriënterend onderzoek adviseerde de balkons en erkers niet meer te gebruiken, omdat de veiligheid van de bewoners niet was gegarandeerd. TNO zag geen instortingsgevaar, maar de balkons en erkers zouden ,,verder kunnen doorbuigen''. TNO is inmiddels begonnen met een uitgebreid onderzoek waarvan de uitslag over anderhalve week bekend is.

De bewoners van de appartementen reageerden vanochtend vrij laconiek. Een aantal van hen had zijn balkons niet van zware voorwerpen (bloembakken) ontdaan, zoals hen juist was aangeraden. Door de intercom riep iemand dat hij – ,,ondanks mijn negentig kilo'' – geen enkel gevaar ziet en ,,rustig'' in zijn erker zal gaan zitten. Anderen zeiden te zijn geschrokken van de aandacht in de media. Bewoner H. Wouters: ,,Ik heb één lekkage gehad. Toen heb ik gebeld en was het probleem snel opgelost.'' Hij ligt niet wakker van de problemen. ,,Eigenlijk is er niks aan de hand. Je moet alleen niet gaan dansen op je balkon.''

In april 2003 stortten vijf balkons in van appartementencomplex Patio Sevilla in de Maastrichtse wijk Ceramique. Daarbij kwamen twee bewoners om het leven. Aannemer Smeets Bouw herstelde de vijf balkons, alsmede zestig andere balkons die na het ongeluk waren gestut.

Uit een onderzoek van de Technische Universiteit Delft werd duidelijk dat de ondersteuning van de balkons niet deugdelijk was. De met hout beklede metalen pilaren die de balkons onderling verbonden, hadden op de begane grond op een stevige kelderwand moeten rusten. Maar dat bleek niet het geval: de pilaren kwamen naast de kelderwand uit.